15.9.2016. 21:13
0
Jemen: Četrdeset mrtvih u dvodnevnim borbama
Najmanje 40 boraca je poginulo u dva dana u Jemenu u sukobima između pobunjenika i provladinih snaga oko velikog grada Taeza, rekao je danas jedan oficir.

Borbe su se intenzivirale na ratnim frontovima u Jemenu, nakon neuspjeha 9. augusta mirovnih pregovora između pobunjenika šiitskih huta i vlade predsjednika Abda Tabbo Mansur Hadija, pomognutog vojnom arapskom koalicijom koju predvodi Saudijska Arabija. Jučer, pobunjenici su započeli ofanzivu da bi nametnuli ponovo sjedište u Taezu, velikom gradu na jugozapadu zemlje, nedavno djelimično preuzeto od strane provladinih snaga, rekao je novinskoj agenciji AFP glasnogovornik pro-Hadijevih trupa u pokrajini istog imena.

Ofanziva je “osujećena” u regiji Wadi Dubab, koja kontrolira pristup zapadnom sektoru Taeza, trenutno u rukama pro-Hadijevih, rekao je on. U borbama, poginulo je 27 pobunjenika i 13 provladinih boraca.  

Nedaleko odavde, pobunjenici i njihovi saveznici, pristalice bivšeg predsjednika Alija Abdallaha Saleha, uputili su pojačanje na granicu susjedne pokrajine Lahj, da bi se pokušale osvojiti visine s pogledom na strateški moreuz Bab al-Mandeb, prema vojnim izvorima. Jučer, provladine snage, podržane avijacijom i artiljerijom arapske koalicije u Bab Al-Mandebu, osujetili su napad na planinu Kahbub i u borbama je poginulo osam ljudi, od kojih je pet pobunjenika, prema istim izvorima, naveo je Le Figaro. 

(Fena)

RatJemen
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.