26.9.2016. 11:00
0
U Meksiku ubijen treći svećenik u sedam dana
FOTO: Crkva u Paso Blanco, Meksiko
Mecima izrešetano tijelo svećenika koji je prije sedmicu dana nestao na zapadu Meksika pronađeno je, saopćile su vlasti, što je treći svećenik ubijen u sedam dana u toj zemlji.

Otac Jose Alfredo Lopez Guillen koji je u ponedjeljak nestao iz svog župnog ureda u Janamuatu, selu u nemirnoj državi Michoacanu, pronađen je u subotu navečer.

Imao je na tijelu rane od metaka i bio je mrtav 120 sati, saopćeno je iz ureda državnog tužitelja.

"S dubokom tugom javljamo da je pronađeno tijelo Alfreda Lopeza Guillena, molimo za njegovu dušu", objavila je na Twitteru nadbiskupija u Moreliji, prijestolnici Michoacana.

Prije njegove smrti, Katolički multimedijski centar koji bilježi nasilje nad svećenicima, objavio je podatak da je 14 svećenika ubijeno u Meksiku od decembra 2012. kada je predsjednik Enrique Pena Nieto preuzeo dužnost.

U izvještaju američkog State Departmenta o vjerskoj slobodi u svijetu u 2015. navodi se da su se čelnici američke ambasade sastali s predstavnicima meksičke vlade kako bi "izrazili zabrinutost zbog pogibije katoličkih svećenika, prijetnja katoličkim redovnicama i informacija o zlostavljanju evangeličkih kršćana".

Druga dvojica svećenika, Alejo Nabor Jimenez Juarez i Jose Alfredo Suarez de la Cruz pronađeni su mrtvi u ponedjeljak - istog dana kada je nestao Guillen - u državi Veracruzu na istoku zemlje.

Michoacan i Veracruz već godinama trpe nasilje narkokartela.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.