5.10.2016. 20:30
0
Etiopija: Amerikanka ubijena kamenom
Američka državljanka je ubijena jučer u Addis Abebi kao žrtva bačenog kamena u danu obilježenom brojnim dirigovanim incidentima protiv vlade u toku kojih je nekoliko stranih preduzeća bilo meta u regiji Oromo, saznaje se danas iz diplomatskog izvora.

Ova američka državljanka, čiji identitet nije preciziran, putovala je u lokalnom minibusu u četvrti na periferiji glavnog etiopijskog grada kada je vozilo gađano kamenicama. Scena se ponovila u nekoliko četvrti u glavnom gradu. Ona “je pogođena kamenom i umrla je od posljedica ranjavanja”, navedeno je u saopćenju američke ambasade u Etiopiji. Brojni incidenti na spontanim demonstracijama koje su organizirale grupe mladih, signalizirane su jučer i danas u okolini Addis Abebe i regiji Oromo. Mobilna internetska mreža je bila prekinuta danas u glavnom gradu, mjera koju redovno provode vlasti da bi pokušale spriječiti širenje poziva na demonstracije.

U regiji Oromo, nizozemsku plantažu voća AfricaJuice, u dolini Awash opljačkali su demonstranti.

“Plantažu je napala grupa brojnih demonstranata. Oni su uzrokovali štete i pljačku (...) Dva naša zaposlenika su povrijeđena”, precizirao je za novinsku agenciju AFP direktor kompanije Harry Van Neer.

Većina zaposlenika je evakuirana i zona je još nedovoljno sigurna da bi se trenutno moglo vratiti na lice mjesta, dodao je on. 

Opljačkana je i cementara koja pripada nigerijskom poslovnom čovjeku Aliko Dankoteu – nosiocu najvećeg bogatstva u Africi - u blizini Adama, objavio je državni radio Fana. Ovi novi sukobi su uslijedili nakon smrti 52 osobe u stampedu kada je policija ispalila suzavac u nedjelju u toku vjerskog festivala u Bishoftu, oko 50 kilometara jugoistočno od Addis Abebe.

Etiopija je trenutno suočena s pokretom neviđenih anti-vladinih nemira od prije jedne decenije, koji je počeo u regiji Oromo u novembru 2015. godine, koji su se proširili od ljetos na regiju Amhara i u kojoj je u represijama poginulo više stotina ljudi, navela je novinska agencija AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.