14.10.2016. 22:40
0
Vlada Španije najavila tužbu pred Ustavnim sudom zbog nove najave referenduma u Kataloniji
Vlada Španije saopćila je kako će Ustavnom sudu podnijeti tužbu zbog odluke koju je pokrajinski parlament Katalonije donio o održavanju referenduma za nezavisnost te regije u septembru naredne godine, javlja Anadolu Agency (AA).

"Na današnjoj sjednici smo donijeli odluku da pokrenemo pravni postupak i Ustavnom sudu podnesemo tužbu zbog odluke katalonskog parlamenta o raspisivanju referenduma i objavljivanja plana odcjepljenja od Španije", izjavila je španska dopremijerka i glasnogovonica Vlade Soraya Saenz de Santanaria.

Ističući kako je nedavna odluka katalonskog Parlamenta samo ponavljanje greške koja je učinjena provođenjem nelegalnog referenduma u Kataloniji 2014. godine, Santamaria je kazala kako odluka da se raspiše referendum za nezavisnost nije ništa drugo do grubo kršenja Ustava i odluka Ustavnog suda Španije.

"Niko nema ingerencije da razmatra ili pregovara o nečemu što pripada svim Špancima. Ono što je špansko ne mogu predmetom rasprave praviti ni katalonski premijer Puigdemont, niti premijer Španije Rajoy. O onom što pripada Španiji odlučivati mogu jedino svi Španci. Tako kaže i Ustav", poručila je Santamaria.

Uprkos suprotnoj odluci Ustavnog suda Španije, vlasti u Kataloniji su 9. novembra prošle godine održale referendum za nezavisnost, a nedavno je parlament te autonomne pokrajine donio novu odluku o raspisivanju još jednog takvog referenduma u septembru naredne godine.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.