18.10.2016. 21:54
0
"Operacija u Mosulu će biti težak rat, ali ćemo pobijediti ISIL"
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako će započeta operacija oslobađanja Mosula biti "težak rat", ali i izrazio uvjerenost da će u konačnici biti ostvarena pobjeda nad teroristikom organizacijom ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi čovjek SAD-a Obama sastao se danas u Bijeloj kući s premijerom Italije Matteom Renzijem, a nakon sastanka održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je jedna od glavnih tema bila započeta operacija oslobađanja Mosula.

Ukazujući na stradanje civila u Mosulu kojeg kontroliraju teroristi ISIS-a, Obama je kazao da su svi uključeni u operaciju oslobađanja tog iračkog grada svjesni potencijalne humanitarne krize i da su u skladu s tim poduzete mjere i planovi, uključujući i vojne planove.

Ne otkrivajući detalje tih planova, Obama je kazao kako će zasigurno doći do “srceparajućih tragedija“, ukoliko veliki broj civila bude primoran na napusti svoje domove u Mosulu.

"Ta tema nije dovoljno zastupljena u američkim medijima. Ukoliko ne budemo uspjeli pomoći običnim ljudima koji bježe od ISIS-a, teroristi bi se mogli vratiti u Mosul nakon njegovog oslobađanja i mi ćemo biti u slaboj poziciji da spriječimo osvetničke pohode terorista", kazao je Obama.

I italijanski premijer Renzi je kazao da Italija dijeli stav sa SAD-om o važnosti oslobađanja Mosula i borbi protiv terorista ISIS-a.

Ističući kako italijanska vojska pruža podršku u operacijama koje se provode s ciljem zaštite brane u Mosulu, Renzi je kazao da je očuvanje te velike brane od ključnog značaja.

Na upit novinara da komentira izjave republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji sve češće hvali politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji je najavio da će se prvo s njim sastati ako pobijedi na izborima narednog mjeseca, Obama je kazao da je Trump time prešao svaku mjeru, jer je to nešto neviđeno u američkoj političkoj historiji.

"Rusija je veoma važna i, nakon SAD-a, zemlja s najjačom vojnom silom. Rusija na svjetskoj sceni treba da bude dio rješenje, a ne problema. Međutim, njeni stavovi su kršili međunarodne norme i ja sam na to ukazivao i stavljao na dnevni red. Tako treba raditi svako ko sjedne na ovu predsjedničku stolicu, jer su to vrijednosti za koje se mi borimo", kazao je Obama.

Podsjetivši da je i lično bio na meti žestokih kritika republikanaca koji su mu spočitavali da griješi pokretanjem diplomatskog angažmana i saradnje s Rusijom, Obama je kazao da ti njegovi kritičari podržavaju Trumpa i da su se u potpunosti okrenuli u suprotnom pravcu.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.