26.10.2016. 11:42
0
Ankara optužuje Damask da bombarduje sirijske pobunjenike a ne ISIL
Helikopter sirijske vojske je izbacio burad s eksplozivom na položaje pobunjenika koje podržava Turska, saopćila je danas turska vojska.

Helikopter "za koji se smatra da pripada režimskim snagama" bombardovao je pobunjenike u selu u blizini Ahtarina, grada udaljenog pet kilometara jugoistočno od Dabika, precizira se u saopćenju turske vojske.

Dabik je simbolično mjesto nastavka borbi tzv. Islamske države koje su počele  prošlog mjeseca.

Dva pobunjenika koje je podržavala Turska su poginula i pet drugih je povrijeđeno u bombardovanju, koje predstavlja prvu direktnu povredu od strane sirijskih trupa otkada je Turska započela svoju operaciju "Štit Eufrata" na sjeveru Sirije.

Sirijska vojska je saopćila prošle sedmice da prisustvo turskih trupa na sirijskom tlu predstavlja "opasnu eskalaciju i flagrantno kršenje suvereniteta Sirije".

Damask je obećao da će oboriti svaki turski avion koji uđe u srijski zračni prostor.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da njegova zemlja neće dozvoliti da se impresionira ovim operacijama i ponovila da pro Assadove snage i dalje bombarduju sirijske pobunjenike, a ne džihadiste Islamske države.

Vojna operacija za oslobađanje  granične regije od džihadista se nastavlja do zauzimanja grada Al-Baba, dodao je ministar, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.