26.10.2016. 15:03
0
EU uvodi novi sistem registriranja prelaska granica radi suzbijanja ilegalnih migracija
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je kako je u pripremi sistem za registriranje svih ulazaka i izlazaka na granicama Evropske unije i dodao kako do kraja godine biti završene potrebne pravne i zakonske izmjene, javlja Anadolu Agency (AA).

Juncker se danas obratio učesnicima zasjedanja Evropskog parlamenta u Strasbourgu gdje je istakao kako EU usko surađuje sa susjednima, u prvom redu sa Turskom i kako su postignuti dobri rezultati u borbi protiv ilegalnih migracija, neutralizaciji krijumčarskih grupa, spašavanja ljudi u migrantskim nesrećama i otvaranja legalnih puteva za dolazak migranata u Uniju.

"Postoje pozitivni pomaci kada je u pitanju migrantska kriza. Na zaštiti granica EU-a i sprječavanju ilegalnih migracija angaširali smo nadležne Snage za zaštitu vanjskih i priobalnih granica (FRONTEX). Neophodno je da najkasnije do decembra u opticaj stavimo sve mehanizme brzog i efikasnog djelovanja i aktiviramo sve predviđene sisteme", kazao je Juncker.

Najavivši i uvođenje novih mjera s ciljem rješavanja migrantske krize, Juncker je kazao da će nadležna tijela Evropske unije do kraja godine završiti potrebne pripreme za aktiviranje sistema koji će registrirati sve ulaske i izlaske migranata na granicama EU-a.

Juncker se osvrnuo i na sporazum koji su Turska i EU postigli u martu ove godine o rješavanju migrantske krize, te dodao kako je za šest mjeseci prije tog dogovora iz Turske u EU prešlo 739.000 osoba, a u šest mjeseci nakon tog dogovora da je taj broj smanjen na 18.000.

"Razlika je 721.000 migranata. Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije u periodu od aprila do oktobra prošle godine na putu između Turske i Grčke poginula su 582 migranta. Taj broj je u istom periodu ove godine smanjen na 48 poginulih. Zato moramo pomoći Grčkoj. Potrebno je da ubrzamo proces i ponovnog zbrinjavanja izbjeglica iz Turske", kazao je Juncker.

(Anadolu Agency)

GraniceEU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.