26.10.2016. 20:59
0
Ministri odbrane SAD-a, Turske i Francuske: Lokalno stanovništvo nakon operacija treba upravljati Mosulom i Rakkom
Američki sekretar za odbranu Ashton Carter, ministar odbrane Turske Fikri Isik i francuski ministar odbrane Jean Yves Le Drian su u srijedu na trilateralnom sastanku u Briselu potvrdili saglasnost o temeljnim principima u borbi protiv terorističke organizacije ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

Trojica zvaničnika su tokom današnjeg susreta donijeli odluku da će nastaviti sa sastancima o ovom pitanju i u narednom periodu.

Prema diplomatskim izvorima, trojica ministara su najviše razgovarali o posljednjim dešavanjima u Siriji i Iraku, posebno o operaciji oslobađanja Mosula.

Isik je tom prilikom istakao kako je veoma važno da se, kako je rekao, ne uzurpira demografska struktura u Mosulu, Telaferu i Rakki, što su snažno podržala i druga dvojica ministara.

Na sastanku je usaglašeno da je važno da nakon okončanja operacije u Mosulu i Rakki, lokalno stanovništvo preuzme odgovornost za upravljanje pomenutim gradovima.

Isik je također izjavio kako je prirodno da je Turska, kao jedna od članica međunarodne koalicije, od samog početka učestvovala u operaciji oslobađanja Mosula.

"Ne postoji nijedna prepreka da kao koalicija učestvujemo i iračkim zračnim napadima. Naši avioni su spremni za zadatak", rekao je Isik.

Na kraju je dodao da Turska pomno prati posljednja dešavanja u Mosulu jer, kako je kazao, u slučaju masovnih migracija iz Mosula, Turska bi bila prva zemlja prema kojoj bi se zaputile nove izbjeglice.

(Anadolu Agency)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.