27.10.2016. 19:28
0
ISIS u Mosulu prvi put koristi tešku artiljeriju, civili se guše otrovnim dimom iz zapaljenih rafinerija
Snage terorističke organizacije ISIS u sukobima u Mosulu prvi put koriste teško naoružanje i artiljeriju, a najmanje tri osobe su umrle zatrovanjem oblacima gustog dima iz rafinerija i fabrika koje teroristi ISIS-a pale kako bi smanjili vidljivost u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

“ISIS je u bici za Mosul počeo koristiti teško naoružanje i artiljeriju koje nije koristi u ranijim bitkama za Tikrit, Ramadi ili Faludžu“, kazao je za AA čelnik kontraobavještajne iračke službe general Fadhil Jamil al-Barwari. 

Barwari je kazao da su izračke snage zaplijenile 155 tenkova i topova koje su teroristi ISIS-a ostavili prilikom povlačenja iz distrikta Bartella koji se nalazi istočno od centra Mosula.

“Na području periferije Mosula smo otkrili i mreže podzemnih tunela koje su teroristi ISIS-a koristili za brzo i sigurno kretanje“, kazao je Barwari.

Uporedo s tim, jedna žena i dvoje djece preminuli su nakon trovanja otrovnim gasovima koji dolaze iz rafinerija koje su teroristi ISIS-a zapalili u južnom mosulskom predgrađu Kayyara.

“Oblaci dima koji dolaze sa požarišta liče na prizore apokalipse i bojimo se da će uslijediti velika katastrofa“, kazao je lokalni zvaničnik iz Kayyare Salih Hasan Juburi i uputio apel iračkim vlastima da prioritetno pomognu u gađenju požara na naftovodima i rafinerijama.

Potpomognute koalicionim zračnim snagama, združene iračke snage, uključujući i kurdske peshmerge, početkom prošle sedmice pokrenule su ključnu vojnu operaciju za oslobađanje Mosula kojeg teroristi ISIS-a kontroliraju od ljeta 2014. godine.

(Anadolu Agency)
 

 

ISISMosul
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.