29.10.2016. 12:45
0
Turski ministar pravde Bekir Bozdag: Ono što je za SAD bio Bin Laden, za Tursku je to Gulen
U slučaju da se porces okonča negativnim rezultatima doći će do narušavanja odnosa dvije zemlje (Turska i SAD) koje će teško biti popraviti. Tada ništa neće biti kao danas, izjavio je u razgovoru za AA ministar pravde Turske Bekir Bozdag tokom posjete Washingtonu.

Ministar pravde Republike Turske Bekir Bozdag, koji boravi u Washingtonu, izjavio je kako bi odugovlačenje oko procesa izručenja lidera terorističke organizcije FETO Fetullaha Gulena moglo ozbiljno narušiti odnose SAD-a i Turske, te da ono što je Osama bin Laden predstavljao za SAD, Gulen predstavlja za Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Bozdag se u razgovoru sa novinarom AA osvrnuo na posjetu Washingtonu, kao i na sastanak sa američkom ministricom pravde Lorettom Lynch, sa kojom je razgovarao o izručenju vođe terorističke organizacije FETO Turskoj.

Istakao je kako je ovo bio prvi sastanak “lice u lice” sa američkom kolegicom kada je u pitanju proces izručenja Gulena.

“Turska je do danas u više navrata upućivala zahtjeve za izručenje ili privremeno hapšenje za više osoba u inostranstvu, uključujući i Evropu. Turski ministar pravde nikada prije nije posjetio SAD radi nekog izručenja. Pretpostavljam da ni američki ministar nikada nije primio nekog kolegu tim povodom. U tom smislu, jasno je koliku važnost Turska pridaje ovom procesu izručenja”, rekao je Bozdag.

- Gulen predsavlja opasnost po Tursku i SAD -

Podsjetio je kako Gulen, vođa terorističke organizcije FETO koja je odgovorna za pokušaj državnog udara 15. jula, predstavlja opasnost po sigurnost Republike Turske.

“Gulen predstavlja opasnost po našu zemlju. Istovremeno, predstavlja opasnost od narušavanja javnog reda u SAD-u”, naglasio je Bozdag, te dodao kako Turska zahtijeva privremeno hapšenje Gulena i ubrzavanje procesa izručenja.

Bozdag je također dodao kako je posjeta Washingtonu bila i prilika da se kolegama iz SAD-a iz prve ruke prenesu određene informacije u vezi sa FETO-om.

“Mislim da smo bolje razumjeli jedni druge. Iz prve ruke smo ponovili naš zahtjev za ubrzanjem procesa izručenja”, rekao je Bozdag.

On je poručio kako Turska od SAD-a ne zahtijeva da se zanemari sudska procedura i da se Gulen hitno izruči, već da se taj proces samo ubrza.

“Za sada se taj proces odvija sporo. Smatramo da još uvijek nisu napravljeni koraci koje smo očekivali”, rekao je Bozdag, te dodao: “Dokumenti i zahtjevi za Gulenovo izručenje prepuni su dokaza. Podvlačim, u dokumentima se nalazi više nego dovoljno dokaza o tome da iza planiranja i izvođena pokušaja državnog udara stoji Fetullah Gulen.”

Prema njegovim riječima, ako na osnovu do sada dostavljenih dokaza neće doći do izručenja teroriste Gulena, onda ne treba doći do toga na osnovu bilo kojih drugih.

- Odugovlačenje izručenja narušava odnose  dvije zemlje -

Naglasio je također kako bi odugovlačenje u procesu izručenja moglo znatno narušiti tursko-američke odnose.

“U slučaju da se porces okonča negativnim rezultatima doći će do narušavanja odnosa dvije zemlje koje će teško biti popraviti. Tada ništa neće biti kao danas”, kazao je Bozag, te dodao da “ono što je Osama bin Laden predstavljao za SAD, za Tursku to isto predstavlja i Fetullah Gulen”.

Ministar Bozdag je podsjetio je kako je SAD u periodu između 2006. i 2016. godine Turskoj uputio 10 zahtjeva za izručenje.

“Turska je u svih 10 slučajeva izdala nalog za hapšenje. Među tih 10 osoba, devet ih je uhapšeno i provedeno u pritvor. Samo jedna osoba nije uhapšena, ali je i za njom izdat nalog za hapšenje”, rekao je Bozdag.

Također, ministar pravde Turske Bekir Bozdag je američkoj kolegici prilikom susreta uručio kopiju Sporazuma o međusobnoj pravno podršci, potpisanog 1874. godine između SAD-a i Turske. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.