30.10.2016. 22:23
0
Uznemirujuće: Nova smrtonosna droga širi se među mladima putem interneta
Sintetička droga, na ulici poznatija kao "Pink", je navodno kriva za više od 50 smrti u Americi. Ovu snažnu drogu je moguće kupiti preko interneta, tvrde oni koji su je probali.
Na ilegalnom tržištu je poznata kao Pink ili Pinky, i može se pronaći na kineskim internetskim stranicama, prenosi Mirror.

U naučnim krugovima ovaj hemijski opijat poznat je po nazivu U-47700. Nekoliko američkih država je hitno reagiralo i zabranilo uzimanje ove supstance, ali je ona još prilično nepoznata i neistražena.

Ova laboratorijska droga je navodno puno snažnija od heroina. Pink je opioid, poput heroina, čija upotreba raste u svijetu svake godine, skupa sa brojem smrti od predoziranja ili na drugi način povezanih sa heroinskom ovisnošću, prenosi Avaz. 

Ove droge u mozgu proizvode slične biohemijske procese koje se povezuju s aktivnostima u svakodnevnom životu i užitku tokom omiljene hrane ili seksa.

Pink dolazi u raznim oblicima i može se ušmrkati, uzeti oralno ili rektalno. Drogu je napravila firma Upjohn još 70-tih godina. Izvorno je zamišljen kao sintetička alternativa morfiju.

Velika Britanija je zabranila sve nove psihoaktivne droge, ali Britanci ih kupuju preko interneta. Jedan gram stoji 15 funti. Osim u Americi, nigdje još nije prijavljen nijedan slučaj predoziranja ovom drogom, prenosi Avaz.

U državi Utah, dva 13-godišnjaka su umrla od uzimanja Pinka, smatra se. Njihova smrt je još nerazjašnjena i nije službeno potvrđeno da se radi o Pinku, ali postoji osnovana sumnja.

Još su dva mladića iz Amerike, Grant Seaver i Ryan Ainsworth pronađeni mrtvi, u razmaku od nekoliko dana. Kasnije se otkrilo da ove mladiće povezuje to što su naručili drogu Pink preko interneta.

- Jako je jednostavno. Sve što im treba je internet, mobitel, 37 dolara i kreditna kartica. To je ono što je najstrašnije - rekao je Wade Carpenter, šef policije Park Cityja, u kojem su pronađeni tinejdžeri koji su se predozirali.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.