1.11.2016. 16:10
0
Ako Clinton pobijedi, tri porodice na čelu SAD-a 32 godine
Hillary Clinton, osim što ima priliku da ostvari prvi mandat u Bijeloj kući, ujedno bi mogla dobiti i titulu prve žene predsjednice SAD-a. Svakako to ne bi bio prvi boravak Clinton u Bijeloj kući, obzirom da je kao prva dama SAD-a u njoj provela osam godina, tokom dva predsjednička mandata njenog muža, Billa Clintona

Ukoliko kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton pobijedi na predsjedničkim izborima 8. novembra Sjedinjene Američke Države će postati zemlja na čijem su čelu porodice Bush, Obama i Clinton 32 godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Predizborne ankete u SAD-u pokazuju da je Hillary Clinton u prednosti u odnosu na svog protukandidata, kontroverznog biznismena Donalda Trumpa.

U slučaju da pobjedi na izborima, bivša šefica diplomatije SAD-a Clinton ostvarit će četvorogodišnji mandat u Bijeloj kući, i tako na ovoj poziciji zamijeniti aktuelnog predsjednika Baracka Obamu, koji je dužnost šefa države obnašao posljednjih osam godina.

- Hillary Clinton u Bijeloj kući već provela osam godina


Porodica Clinton u Bijeloj kući boravila je u periodu od 1993. do 2001. godine, a prije i poslije porodice Clinton, u Ovalnom uredu boravila je porodica Bush.

"Otac Bush", odnosno Republikanac George H. W. Bush, obnašao je dužnost predsjednika SAD-a u periodu od 1989. do 1993. godine, a njegov sin George W. Bush, na vodeću poziciju SAD-a stupio je 2001. godine i zadržao se dva mandata, do 2009. godine.

Aktuelni predsjednik Barack Obama izabran je za šefa države 2009. godine, pobijedivši tada u izbornoj trci Johna McCaina. Obama će 19. januara 2017. godine predati stolicu novom predsjedniku ili predsjednici.

 Amerikanci mlađi od 37 godina su samo jednom tokom svog života, 2012. godine, svjedočili izbornom procesu u kojem članovi porodica Clinton i Bush nisu bili dio izbornog procesa. 

Porodica Clinton prisutna je na američkoj političkoj sceni od 70-ih godina prošlog vijeka. Bushovi su na političku pozornicu stigli još ranije. Otac Georgea H. W. Busha Prescoot 50-ih godina bio je senator ispred savezne države Connecticut.

George H. W. Bush bio je nominovan za kandidata ispred Republikanske stranke na izborima 1980. godine, no kandidaturu je dobio njegov partijski kolega Ronald Reagan. Bush je tada preuzeo funkciju dopredsjednika, obnašao je dva mandata, nakon čega je 1989. godine izabran za šefa države.

- Clintoni i Bushovi zauvijek - 

U porodici Bush, na ovim predsjedničkim izborima za kandidata je nominovan i drugi sin Georgea H. W. Busha, odnosno bivši guverner Floride Jeb Bush. Shvativši da je nemoćan protiv Donalda Trumpa, Jep Bush se povukao iz utrke za kandidaturu.

Predizborne ankete provedene u SAD-u pokazuju da je Hillary Clinton u prednosti u odnosu na Donalda Trumpa. U slučaju da pobijedi, time će biti zaokružene 32 godine vođenja SAD-a porodica Bush, Clinton i Obama, od 1989. godine do 2021. godine.

Dugogodišnja prisutnost porodica Clinton i Bush na političkoj sceni SAD-a postala je tema i rasprave u ovoj zemlji, te je otvorena i internet stranica "Clintoni i Bushovi zauvijek". Na ovoj stranici se na satiričan način rasparvlja o potencijalnim kandidatima dvije porodice u narednih 50 godina.

Novinarka "Washington Posta" Karen Tumulty u razgovoru sa novinarom AA kazala je kako su imena Bush i Clinton postala markantna u politici, te da ova imena na jedan način predstavljaju garanciju za sigurnost.

"U utrci u kojoj su kandidati jedan Bush ili Clinton narod ne očekuje da će iz kutije izaći neko iznenađenje. Oni su postali markantni u Washingtonu", poručila je Tumulty, te dodala kako su ova imena bitna i za lobije koji imaju veliku ulogu kada su u pitanju izbori.

Mandat predsjednika SAD-a traje četiri godine, a prema zakonima ove zemlje, jedna osoba ima pravo na najviše dva mandata. 


(Anadolu Agency)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.