4.11.2016. 18:57
0
Sirija: Alep i dalje bez pomoći u hrani i lijekovima
Ujedinjene nacije, u odsustvu sigurnosne garancije, ne mogu iskoristiti prekid vatre, na snazi u Alepu, za upućivanje humanitarne pomoći u istočne dijelove grada pod opsadom vladinih snaga, rekao je danas glasnogovornik organizacije.

Rusija, čija avijacija pomaže ofanzivu sirijske vojske, odobrila je pobunjenicima da napuste grad s oružjem između 09.00 i 19.00 sati po lokalnom vremenu preko dva specijalna koridora, ali ponuda je ostala mrtvo slovo. "Humanitarne operacije ne mogu zavisiti od političkih i vojnih inicijativa", naglasio je Jens Laerke, glasnogovornik UN-a. Ono što nam je zaista potrebno u Alepu, je da stigne pomoć u Alep, da bude distribuirana u istočnom Alepu i to je na odgovornosti svih strana da preduzmu neophodne mjere, posebno nudeći sigurnosne garancije", nastavio je on.

Osam hiljada pobunjenika i 250.000 do 275.000 civila nalazi se u istočnom dijelu grada, prema UN-u. Rusija im je predložila u nekoliko navrata da napuste Alep. Sirijska opozicija je optužuje da vara međunarodnu zajednicu pseudo koncesijama dok ne pojača vojni dispozitiv.

Nekoliko brodova ruske mornarice, od kojih i jedini nosač aviona se očekuje u sirijskim vodama i NATO očekuje da ih vidi da učestvuju u ofanzivi na Alep, naveo je Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.