7.11.2016. 15:01
0
Sebastian Kurz: Staviti na dnevni red Tursku, prestati s uplatom sredstava Ankari
Austrijski ministar vanjskih poslova zatražio je danas da EU povisi ton prema Ankari kao reakciju na represije koje su u toku u Turskoj i odustane od uplata obećanih zemlji ako ona ne bude poštovala migracijski sporazum s Briselom.

Sebastian Kurz je pozvao da turska bude stavljena "na dnevni red " sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije predviđen za sljedeći ponedjeljak, želeći da se odluči "različita evropska politika" na tu temu. "U toku posljednjih godina, Turska se sve više udaljava od EU-a, ali naša politika je ostala ista. Ovo ne može funkcionirati, rekao je on na državnom radiju Oe1.

U okviru sporazuma EU-a s Turskom, na snazi od marta, Brisel je obećao ubrzanje pregovora o pristupu, liberalizaciju viza i tri milijarde eura Ankari za prihvat izbjeglica koji pristižu u Grčku sa svih strana. "Ovo ne odgovara situaciji u Turskoj i kao posljedica, treba mijenjati ovu politiku", ocijenio je Kurz. Prestati s uplatom sredstava "je logična posljedica ... Jasno je da ovaj novac neće biti uplaćivan ako Turska ne bude poštovala svoj dio sporazuma", rekao je on.

Zapadne kritike ne prestaju da se smanjuju protiv čistki koje pogađaju opoziciju u turskoj vladi u sklopu neuspjelog državnog udara u julu. Nova etapa je u petak hapšenjem desetka poslanika najveće prokurdske stranke u Turskoj HDP, među kojima su i dva šefa. Austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskozil, je rekao u nedjelju da zemlje EU-a "ne mogu računati na Tursku" i trebalo bi da pripreme prekid migracijskog sporazuma pojačavajući svoje granice, naveo je AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.