8.11.2016. 17:31
0
Iračka vojska ušla u Mosul i tamo zatekla pakao: Ni đavo ne bi radio što radi ISIS
Iračka vojska je, prenose agencije, pronašla više od 100 leševa u mestu Hamam al Alil nadomak Mosula.

 Rijad Ahmed (29) bi često virio iza zavjese u svojoj spavaćoj sobi. Gledao je kako borci Islamske države odvlače civile u improvizovani zatvor i zatim, usred noći, na pogubljenje. Ovaj bivši nastavnik engleskog jezika živi u gradiću Hamam al Alil, južno od džihadističkog uporišta Mosula. Ahmed se sjeća krika žrtava: „Sam đavo bi bio zapanjen tim metodama mučenja. To se ni u snu ne može zamisliti." 

Iračka vojska je zauzela ovu teritoriju tokom vikenda i nastavlja ofanzivu na Mosul, ubjedljivo najveći grad koji je još pod kontrolom Islamske države. Kako vojska, šiitske paravojske i kurdske jedinice napreduju, tako se otkriva brutalnost koju je u ovom kraju sijala teroristička grupa. O tome pričaju mještani koji su preživjeli.Ahmed priča da je ubijen i njegov otac, kao i tročlana porodica iz komšiluka. 

Prema tvrdnjama humanitaraca, lokalnih zvaničnika i mještana, može se zaključiti da su džihadisti pogubili mnogo ljudi tokom prošle sedmice. Pored pobune očekivali su da lokalno stanovništvo iznutra pruži podršku trupama koje opkoljavaju područje Mosula.

 „Nismo davali zvuka od sebe" 

36294744-401


Ahmed tvrdi da je bivša poljoprivredna škola u Hamam al Alilu korištena kao „gubilište". „Unutra bi ih mučili, a onda bi ih izvlačili napolje i pucali ili im rezali grla." Policija potvrđuje ovu verziju događaja, ali reporter Rojtersa nije mogao da stigne na lice mjesta jer je put miniran. Vojska tvrdi da je u kompleksu bivše škole pronađeno najmanje 100 tijela sa  odrubljenim glavama.

Stanovnici koji su ostali u gradu pričaju da su se u posljednje vrijeme skrivali, ponekad stotinu njih u jednoj kući, kako bi izbjegli da ih islamisti potjeraju prema Mosulu tokom povlačenja. „Nisu znali da smo ovdje. Nismo davali znake života. Nema svjetla, nismo se čuli, uopšte nismo pričali", kaže Ahmed. Njegova porodica je pripremila zalihe hrane kako ne bi izlazili napolje, ali su svi smršali tokom poslednjih sedmica.

Jedan poručnik vojske vratio se u oslobođeni Hamam al Alil nakon što se više od nedjelju dana skrivao po brdima. Tamo je pobjegao kada su islamisti počeli češće da ubijaju ljude. Kaže da je bio svjedok toga.

Bijeg u kampove

Hiljade civila, uključujući i one iz okolnih sela na jugu, bili su prinuđeni da služe kao ljudski štit džihadistima tokom povlačenja. Mnogi su pobjegli u kampove na oslobođenoj teritoriji, dok su ostali prinuđeni da idu do Mosula. „Da je vojska stigla samo koji dan kasnije i mi bismo bili u Mosulu. IS je htio da nas na silu povede", kaže Ahmed.

Drugi nisu bili te sreće. Tarik, student mašinstva, kaže da je u svojoj kući bio zabarikadiran sa desetinama komšija, odbijajući pozive Islamske države da krene ka Mosulu. Priča da su islamisti prevarili nekoliko porodica tako što su navukli maskirne uniforme i predstavili se kao irački vojnici. Civili koji su na to nasjeli su ubrzo pogubljeni. „Čak i jednogodišnja beba. Pucali su joj u glavu."

(Dnevni avaz)

MosulISIS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.