10.11.2016. 9:25
0
Amerikanci priznali: Zračnim napadima smo izazvali smrt 64 civila u Iraku i Siriji
Centralna komanda američkih oružanih snaga priznala je u srijedu da su zračni napadi američke vojske u Iraku i Siriji protekle godine izazvali smrt 64 civila i povrede osam osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Ponekad civili snose snose posljedice vojnih akcija, ali mi činimo sve što možemo kako bi se smanjile takve pojave, čak i po cijenu da nekad propustimo priliku da napadnemo prave mete u pravo vrijeme", kazao je u saopštenju glasnogovornik američke Centalne komande.

U saopštenju je navedeno da su civili ubijeni u 24 zračna napada u periodu od 20. novembra prošle do 10. septembra ove godine. 

Centralna komanda je saopštila da su se za izradu izvještaja služili vojnim podacima, medijskim i izjveštajima nevladinih organizacija, te američkih državnih agencija. 

Samostalne istraživačke organizacije i analitičari, međutim, smatraju da ovaj izvještaj potcjenjuje stvaran broj ubijenih civila koji je, kako su naveli, tri puta veći od predstavljenog. 

U prošlomjesečnom izvještaju Amnesty International je objavio da je u posljednje dvije godine u 11 zračna napada međunarodne koalicije predvođene SAD-om poginulo oko 300 civila. 

Sirijski observatorijj za ljudska prava koji prikuplja i dokumentira kršenja ljudskih prava u Siriji nedavno je objavio da je broj civilnih žrtava u toj zemlji od septembra 2014. premašio brojku od 680. Među žrtvama je 169 djece i 102 žene.

Prema podacima Pentagona, u zračnim napadima američke vojske od septembra 2014. godine ubijeno je 119 civila, dok je 37 povrijeđeno. 

Vojni podaci govore da su u istom periodu američke zračne snage izvele 12.354 zračnih napada protiv pripadnika terorističke organizacije ISIS u Iraku i 5.362 u Siriji. 

Kampanja protiv ISIS-a u Siriji i Iraku koštala je SAD oko 9,3 milijarde američkih dolara.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.