11.11.2016. 17:28
2
Trump nahvalio Izrael kao "istinsku demokratiju i svjetionik nade"
?Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump danas je, u svojoj prvoj javnoj poruci nakon izborne pobjede, rekao da je Izrael "istinska demokratija" na Bliskom istoku i "svjetionik nade" za bezbrojne ljude.

"Izrael je jedna istinska demokratija i zaštitnik ljudskih prava na Bliskom istoku i svjetionik nade za bezbrojne ljude", kazao je Trump u izjavi koju prenosi list Isreal Hayom.

"Izrael i Amerika dijele toliko puno istih vrijednosti, poput slobode govora, slobode javnog ispovijedanja vjere i važnosti stvaranja prilika za sve građane da slijede svoje snove", kazao je Trump.

Istaknuo je da će njegova administracija igrati "važnu ulogu u pomoći stranama da postignu pravedan, trajan mir" te da o mirovnom sporazumu dvije strane moraju direktno pregovarati.

Francuska trenutno zagovara međunarodnu konferenciju o miru na Bliskom istoku, no Izrael tvrdi da bi bilo kakvi pregovori trebali biti bilateralne prirode, tj. da ih same vode dvije strane. Palestinci pak zagovaraju uključenje međunarodne zajednice, optužujući Izrael da odustaje od prošlih sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je bio među prvim čelnicima s kojima je Trump razgovarao nakon izborne pobjede.


(Index.hr/Admir Oručević)
 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.