13.11.2016. 8:31
0
Godina dana od terorističkih napada u Parizu
Danas se navršava godina dana od terorističkih napada džihadista u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, a ranjeno na stotine osoba.

Atentatori su otvorili vatru na dva restorana i bar, a nekoliko eksplozija odjeknulo je kod nacionalne arene "Stad de Frans, dok je na koncertu u dvorani "Bataklan" otvorena vatra. 

Dan poslije napada francuski predsjednik Fransoa Oland optužio je terorističku organizaciju "Islamska država" da je organizovala napad, što se i potvrdilo kada je ova organizacija preuzela odgovornost. 

Prema podacima zdravstvenih radnika, najmanje 600 osoba i dalje ide na savjetovanje zbog psihičkih trauma koje su pretrpjeli. 

Država razmatra slučajeve 2.800 osoba koje su aplicirale za naknadu od Fonda koji je postavljen za žrtve terorističkih napada. 

Koncertna dvorana "Bataklan" sinoć je otvorena humanitarnim koncertom britanske muzičke legende Stinga. 

U ovoj dvorani su prije godinu dana trojica terorista iz automatskog oružja i eksplozivom, kojim su bili opasani, ubili 90 posjetilaca. 

Prihod od sinoćnjeg koncerta ići će za pomoć humanitarnim organizacijama koje pomažu žrtvama i porodicama stradalih u ovom napadu. 

"Nećemo ih zaboraviti", rekao je Sting sinoć okupljenima, nakon što je održan minut ćutanja. 

Porodice ubijenih, kao i ranjeni u napadu, pozvani su na koncert čiji je prvobitni cilj odati počast onima koji su izgubili živote u ovom napadu. 

Pjevač je nastup počeo pjesmom "Fragile" u kojoj se kaže da se "ništa ne postiže nasiljem i nikada ni neće". 

Sting je poručio da su dva zadatka pred okupljenima - prvo da se sjete onih koji su izgubili živote u napadu, a drugo da proslave život i muziku na ovom istorijskom mjestu.
 
 (SRNA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.