15.11.2016. 19:28
0
Tribunal otvorio istragu o malignim oboljenjima u Scheveningenu
FOTO: Avaz
Haški tribunal otvorio je istragu o tvrdnji Radovana Karadžića da su u sudskom pritvoru u Scheveningenu učestala maligna oboljenja, čulo se danas tokom rasprave o stanju u postupku u ovom predmetu, javio je BIRN - Justice Report.

Sudija Theodor Meron rekao je da je Sud, poslije ponovljenih Karadžićevih tvrdnji da je među pritvorenicima povećan broj oboljelih od raka, angažovao dvojicu nezavisnih doktora koji trenutno provode istragu.

- Njihov izvještaj očekujemo do kraja novembra ili početkom decembra - precizirao je sudija Meron.

Tribunal je 24. marta Karadžića, ratnog predsjednika Republike Srpske (RS), nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Meron je naglasio da rok za podnošenje žalbi na presudu, koje su najavili i branioci i tužioci, ističe 5. decembra.

Odgovore na žalbu suprotne strane, odbrana i optužba moraće da podnesu do 28. februara 2017.

Karadžićev branilac Peter Robinson najavio je da će u roku podnijeti žalbu na kojoj, kako je dodao, radi i sam Karadžić.

Karadžić je i danas ponovio da mu se zdravstveno stanje, koje je ranije bilo “perfektno”, “značajno pogoršalo” od kada je u haškom pritvoru iako “nema prigovora na zdravstvenu službu”.

On se požalio da u pritvoru nije mogao da nastavi da se pridržava “vjerskog načina života i istočnjačke i naše narodne medicine”.

- Čudna pravila onemogućila su me da preduzmem preventivne korake u očuvanju zdravlja - rekao je Karadžić.

Požalio se, između ostalog, na nemogućnost korištenja Skype-a za kontakt s najmilijima. Po Karadžiću, “uslovi u zatvorima ne prate napredak čovječanstva”, a on je “deceniju odvojen od struke i porodice”.

Sudija Meron, kome je Karadžić zahvalio za dosadašnju pomoć, odgovorio je da će od sudskog sekretarijata zatražiti objašnjenje o iznesenim primjedbama.


(FENA)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.