16.11.2016. 13:47
0
Belgijska policija ispod hrpe papira u stanici pronašla ključni dokaz koji je možda mogao spriječiti napad u Bruxellesu
Belgijska policija u stanici je pronašla izgubljeni mobitel pariškog bombaša nekoliko mjeseci nakon što ga je izgubila. Telefon je pripadao Brahimu Abdeslamu, brata od Salaha koji čeka na suđenje za pariške napade.
Mobitel je zaplijenjen od strane policije u februaru 2015. i u njemu su dokazi da je Abdeslam sve vrijeme bio u kontaktu s društvom koje je izvelo krvave napade u Parizu i Bruxellesu, prenosi Jutarnji.hr.

Osramoćene belgijske vlasti odmah su naglasile da izgubljeni telefon nije utjecao na istragu protiv militanata Islamske države.

''Sadržaj mobitela je skinut i prije nego što je izgubljen. Sve informacije su u našem sistemu'', rekao je jedan od šefova policije iz Bruxellesa za BBC.

''Istina je, telefon smo pronašli ispod hrpe papira'',
skrušeno je priznao Berckmans.

Abdeslamov dokaz prvo je zaplijenjen u jednoj istrazi koja nema veze s terorizmom, već s drogom. Trebao je biti predan u ruke jedinice za borbu protiv terorizma, ali u međuvremenu je negdje nestao. Štoviše, belgijske novine La Derniere Heure tvrde da mobitel zapravo nikada nije stigao u ruke elitne jedinice koja lovi teroriste. Kao ključni dokaz naveli su da uređaj nikada nije napustio policijsku stanicu u Molenbeeku.

Još dalje su otišli novinari De Tijda koji su dobili uvid u završni policijski izvještaj o napadima na Bruxelles. Tamo piše da je mobitel bio velika šansa policije da razbije terorističku ćeliju prije napada, piše Jutarnji.

RTBF također piše da mobitel nije detaljno pregledan zbog manjka ljudi u policiji.

Belgijska policija i ranije je kritizirana, na teret su joj stavili da nije upozorila francuske vlasti da je Abdeslam osumnjičeni džihadist i da je olako dopustila da terorist pobjegne nakon pariških napada.
 
 (Amila Alijagić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.