22.11.2016. 9:48
0
Tramp: Napuštamo transpacifički trgovinski sporazum
Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da će Amerika napustiti Transpacifički trgovinski sporazum /TPP/ prvog dana po njegovom stupanju na dužnost u Bijeloj kući. Tramp je to rekao u video-poruci u kojoj je opisao šta namjerava da uradi kada preuzme predsjednička ovlašćenja u januaru.

TPP je potpisalo 12 država koje zajedno čine 40 odsto svjetske ekonomije. 

Tramp je obećao da će umanjiti "restrikcije koje uništavaju radna mjesta" u vezi sa proizvodnjom uglja i da će zaustaviti zloupotrebljavanje američkih viza, prenio je Bi-Bi-Si. 

On nije pominjao ukidanje programa zdravstvene zaštite koji je uveo aktuelni predsjednik Barak Obama, niti gradnju zida na granici sa Meksikom, što je najavio tokom predizborne kamanje kao prve stvari koje će učiniti po dolasku na vlast. 

Veliki trgovinski sporazum sklopile su 2015. godine SAD, Japan, Malezija, Australija, Novi Zeland, Kanada i Meksiko, a pojedine zemlje još ga nisu ratifikovale. 

Cilj ovog dogovora je produbljivanje ekonomskih veza i podsticanje privrednog rasta, uključujući smanjenje carina. U njemu su sadržani i standardi u vezi sa zaštitom prirode, autorskih prava, patenata i ostale pravne regulative. 

Protivnici ovog sporazuma kažu da je on dogovoren u tajnosti i da favorizuje velike korporacije. 

Tramp je rekao da će SAD "pregovarati o poštenim, bilateralnim trgovinskim sporazumima koji će vratiti radna mjesta i industriju u Ameriku". 

On je u video-poruci rekao da "veliki i talentovani muškarci i žene, patriote" dolaze u novu američku administraciju.



(Srna)

TrumpObama
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.