22.11.2016. 22:25
0
Francuski veteran osumnjičen za terorističke napade u Parizu
Američki State department saopćio je da je francuski veteran iz Legije stranaca Abdelilah Himih osumnjičen da je učestvovao u planiranju napada u Parizu i Bruxellesu prošle godine.

Kako prenosi AFP, State department je Himiha, koji je poznat i kao Abu Sulejman Al-Faransi, dodao je na spisak osoba "posebno označenih kao svjetski teroristi".

Američki i francuski zvaničnici opisuju da Himih ima 27 ili 28 godina, da je francuski državljanin rođen u Maroku, koji je bio šest mjeseci u francuskoj Legiji stranaca, prenosi Tanjug.

Prema navodima State departmenta, Himih je pomogao planiranje napada u Parizu u novembru prošle godine kada je poginulo 130 ljudi, kao i napada na briselski aerodrom i metro gde su ubijene 32 osobe, a pomagao je i Islamskoj državi tako što je slao borce u Irak i Siriju.

Na listi je i Abdulah Ahmed al-Mešedani, koji je nalazio domove za borce Islamske države među kojima su lider Abu Bakr al-Bagdadi, kao i Basil Hasam koji je optužen za ranjavanje Larsa Hedegarda, danskog historičara u februaru 2013. godine.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.