22.11.2016. 20:50
0
Turska: Pitanje u vezi s nacrtom zakona o stupanju u brak prije punoljetstva "sada zatvoreno"
Ministar pravde Turske Bekir Bozdag u utorak je izjavio da je pitanje u vezi s nacrtom zakona o osobama koje stupaju u brak prije punoljetstva, kako je rekao, "sada zatvoreno", javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom obraćanja u Parlamentu Turske, ministar Bozdag je danas rekao da bi isto pitanje moglo doći na dnevni red u budućnosti, ako bude postojao širok konsenzus političkih partija u zemlji.

"Ako političke partije postignu široki konsenzus o ovom pitanju u budućnosti, onda ono može ponovo biti na dnevnom redu. Ali, ovo pitanje je sada zatvoreno", rekao je Bozdag.

Sporni nacrt zakona u kojem su predložene izmjene u vezi s osobama koje stupaju u brak prije punoljetstva povučen je u utorak.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je jučer pozvao na sveobuhvatni dogovor u vezi s regulativom koja podrazumijeva rješavanje pitanja osoba koje stupaju u brak prije punoljetstva.

"Uzimajući u obzir kritike iz različitih dijelova društva, prijedloge građana, smatram da bi bilo veoma korisno to pitanje riješiti jednim širokim, sveobuhvatnim dogovorom", rekao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio da je nacrt zakona koji se našao pred poslanicima u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske izazvao rasprave u javnosti.

Predsjednik Turske je pojasnio kako se dodavanjem jednog člana u nacrt zakona jasno razumije da je cijeli prijedlog usmjeren ka otklanjanju problema nastalih zbog stupanja u brak prije nego li osoba dođe u zakonom predviđenu životnu dob.

"Jasno je da je nacrt tog zakona u društvu izazvao razne rasprave, reakcije i kritike. Postoje i različiti prijedlozi, pa je zbog toga jasno i kako se taj zakon mora ponovo razmotriti. Uzimajući u obzir kritike iz različitih dijelova društva, prijedloge građana, smatram da bi bilo veoma korisno to pitanje riješiti jednim širokim, sveobuhvatnim dogovorom", rekao je Erdogan.

Najniža dob za legalno stupanje u brak u Turskoj je 17 godina, dok sudija može, u vanrednim okolnostima, dozvoliti stupanje u brak i osobi sa 16 godina.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.