23.11.2016. 9:56
0
Na današnji dan: Podignuta treća optužnica protiv Slobodana Miloševića
Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo

1859. - Rođen odmetnik Henry McCarty, poznatiji kao Billy the Kid. Bio je jedna od najpoznatijih figura Divljeg Zapada. Preminuo je 14. jula 1881. godine. 

1863. - Počela bitka kod Chattanooga, u američkoj državi Tennessee kad su sjevernjačke snage predvođene generalom Ulyssesom S. Grantom priskočile u pomoć desetkovanim snagama iz Chattanooha i krenule u protunapad na jedinice Konfederacije.

1863. - Patentiran postupak za pravljenje fotografija u boji.

1889. - U San Franciscu postavljen prvi jukebox. Vrhunac popularnosti jukebox je imao u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća.

1904. - U St. Louisu, u SAD-u, zatvorene Olimpijske igre. Učestvovao 651 sportaš iz 12 zemalja.

1910. - U Švedskoj izvršena posljednja smrtna kazna. Pogubljen je Johan Alfred Ander.

1936. - Izašao prvi broj lista "Life", koji se uglavnom temeljio na foto-novinarstvu. Na naslovnici prvog broja bila je fotografija Margaret Bourke-White  "Gradnja brane Fort Peck, na rijeci Missouri, u Montani". Od 1972. izlazio je jednom mjesečno. Riječ je o najutjecajnijem fotografskom časopisu koji je dominirao tržištem preko 40 godina.

1963.  - BBC emitirao prvu epizodu znanstveno-fantastične sage "Doctor Who" u kojoj je glavnu ulogu imao William Hartnel.

1971. -  Kina postala stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

1980. - U nizu zemljotresa koji su pogodili jug Italije, život izgubilo nekoliko hiljada ljudi.

1988. - Hokejaš Wayne Gretzky postigao 600. pogodak u NHL ligi.

1999. - Bill Clinton, 42. predsjednik SAD-a, posjetio Kosovo.

2001. - Haški tribunal podigao treću optužnicu protiv Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije.


(Avaz/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.