25.11.2016. 18:29
0
"Ukoliko se nastavi bombardovanje istočni Halep neće postojati do Božića"
Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju Staffan de Mistura izrazio je zabrinutost da bi istočni dio Halepa mogao u potpunosti nestati ukoliko do božićnih praznika ovim intenzitetom budu nastavljeni zračni napadi, javlja Anadolu Agency (AA).

"Bolnice su oštećene u velikoj mjeri. Ukoliko bombardovanja budu nastavljena dosadašnjim intenzitetom do Božića neće biti mjesta koje se zove istočni Halep", poručio je Mistura. 

Prema njegovim riječima, ukoliko sirijska vlast preuzme kontrolu nad istokom Halepa civilno stanovništvo će doživjeti veliku tragediju. 

"U tom slučaju će desetine hiljada izbjeglica krenuti prema Turskoj, a u narednim godinama će ruralna područja doživjeti gerilske ratove, a u gradovima će biti izvođeni bombaški napadi uz pomoć vozila. To ne može biti ničiji interes pa ni Rusije. Zbog toga vjerujemo da je potrebno postići konsenzus kada je u pitanju istočni Halep", pojasnio je Mistura. 

Pojašnjavajući taj konsenzus specijalni izaslanik je podsjetio da se pripadnici sirijskog režima i Rusija bore protiv terorističke organizacije El-Nustra na istoku Halepa. 

"U Istočnom Halepu se nalazi najviše 1.000 članova El-Nusre. Ukoliko te osobe, kao što smo mi predložili, zajedno sa porodicama i oružjem odu u Idlib neće biti razloga za dozvolu bombardovanja grada od strane režima ili Rusije", pojasnio je Mistura. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da će se Sjedinjene Američke Države (SAD) u narednom periodu fokusirati na formiranje vlade te da neće biti u velikoj mjeri uključene u rješavanje sirijske krize Mistura je istakao da se ne treba podcjenjivati uloga američkog predsjednika Baracka Obame. 

Prema njegovim riječima, Obama i američki državni tajnik John Kerry su bili veoma spremni za rješavanje velike humanitarne tragedije u Siriji. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.