5.12.2016. 15:31
0
Twitter profil sedmogodišnje djevojčice iz Sirije koja je pisala o strahotama u Alepu iznenada ugašen: Sigurne smo da će nas vojska sada zarobiti. Zbogom
Sedmogodišnja djevojčica iz Sirije, Bana Alabed, nakon što je svojim svakodnevnim potresnim objavama na Twitteru o bombardiranju njenog rodnog grada Alepa zaokupila pažnju javnosti, u nedjelju je bez traga nestala s društvenih mreža. Njen račun, pomoću kojeg je ostatku svijeta prikazivala strahote rata, ugašen je, a niko ne zna zašto.

Posljednju poruku na Twitteru objavila je 4. decembra ujutro njena majka Fatemah: 

''Sigurne smo da će nas vojska sada zarobiti. Vidjet ćemo se nekog drugog dana, dragi svijete. Zbogom'', napisala je, a ubrzo nakon profil je izbrisan.



Bana, koja je imala preko 100.000 pratitelja na Twitteru i posljednjih nekoliko dana objavljivala je potresne poruke iz Alepa, prenosi Jutarnji.

 

''Večeras smo izgubili kuću, bombardirana je, a ja sam među ruševinama. Vidjela sam smrt i skoro sam poginula'', napisala je 27. novembra.

 



Istog je dana njena majka napisala je da je vojska ušla u grad i da bi ovo mogli biti posljednji dani da otvoreno govore.



''Nema interneta. Molimo vas, molite za nas'', napisala je usred noći, pa se za pola sata ponovno obratila: ''Posljednja poruka - pod teškim bombardiranjem više se ne može živjeti. Kada umremo, brinite se za ostalih 200.000 ljudi koji su još u gradu. Zbogom'', napisala je.


U većini dosadašnjih tweetova bile su video-snimke na kojima su se čule bombe i na kojima su Bana i njena majka prenosile svoje dojmove i molile za pomoć, piše Jutarnji.

Banina porodica živjela je, naime, u istočnom dijelu grada kojeg su kontrolirali pobunjenici, a kojeg su potom bombama iz zraka zasule sirijska i ruska vojska.

Na Twitteru od jučer, otkako je Banin račun ugašen, korisnici pod hashtagom #whereisbana traže svaku moguću informaciju o nestaloj djevojčici i njenoj porodici.

(Amila Alijagić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.