9.12.2016. 16:20
0
Sergej Lavrov poručuje: Halep će biti bombardiran dok su banditi u njemu
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da će sirijski grad Aleppo i dalje bombardirati režimske snage koje uživaju podršku Moskve sve dok pobunjenici ostaju u razorenom gradu.

- Nakon humanitarne pauze napadi će se nastaviti i trajat će sve dok su banditi još u Aleppu - izjavio je Lavrov novinarima na sastanku Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Dan ranije na sastanku ministara vanjskih poslova u Hamburgu, Lavrov je izjavio ruskim novinarima da je sirijska vojska prekinula borbe u istočnom Aleppu radi evakuacije civila.

Upitan da prokomentira izvještaje da je Aleppo ponovo pod teškim bombardovanjem, Lavrov je izjavio: "Nisam rekao da su vojne operacije potpuno zaustavljene, rekao sam da su prekinute na određeno vrijeme kako bi se dopustilo civilima koji žele otići da to učine. Svako to shvata, naši američki partneri to shvataju".

Šef ruske diplomatije izrazio je nadu da će sve strane uskoro postići sporazum o primirju u Aleppu, dok Sjedinjene Države i Rusija planiraju održati sastanak u Ženevi u subotu na nivou eksperata.

Lavrov je, međutim, optužio američku stranu za "čudno" ponašanje zbog navodnog izvrdavanja vlastitog prijedloga koji uključuje dopuštanje pobunjenicima da napuste Aleppo ukoliko prvo predaju teško naoružanje.

- Ukoliko američki eksperti ponovo ne promjene svoje mišljenje kao što su učinili prije nekoliko dana, postoji dobra šansa za sporazum o konačnom rješenju situacije u Aleppu - izjavio je Lavrov.

Na osnovu plana koji se razmatra, kazao je, i razoružani borci i civili mogli bi napustiti razoreni grad kroz koridore ili do grada Idliba ili do turske granice.

On je, međutim, također kazao da američka strana "dok lijevom rukom čini nešto konstruktivno, desnom rukom otvara brane za isporuke oružja borcima".

Kazao je da će to biti besmisleno "jer banditi su okruženi i malo je vjerovatno da će dobiti pojačanja", dok bi oružje, umjesto u njihovim rukama, "moglo završiti u rukama terorista Islamske države ili al-Nusre", prenosi AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.