16.12.2016. 22:11
0
Yildirim: Došlo je vrijeme da Brisel ispuni obećanja i da Turska konačno dobije bezvizni režim
Premijer Turske Binali Yildirim je u petak istakao da je krajnje pogrešno koristiti jednu terorističku organizaciju kako bi se uništila druga teroristička grupa, dodajući da su PKK, PYD i YPG terorističke organizacije.
"Najveća moguća nesmotrenost je koristiti jednu terorističku organizaciju kako bi uništili drugu terorističku grupu. Recimo da uz pomoć jedne terorističke organizacije uništite ISIS, koju ćete onda terorističku organizaciju koristiti kako bi uništili tu koju ste koristili? Koristili ste Talibane da bi uništili Al-Kaidu, ali sada su vam upravo Talibani postali glavobolja. Kako ćete njih uništiti? Zato, nadam se da će, dok još uvijek nije kasno, nova američka administracija okrenuti glavu od ove nemoralne prakse, te da će uvažiti ova upozorenja Turske, koja je godinama njen prijatelj i saveznik", poručio je turski premijer Yildirim tokom obraćanja u Parlamentu Turske.

Naglasio je da je potrebno očistiti irački grad Mosul od ISIS-a, dodajući da je Turska predložila da iračkim snagama pruži potrebnu podršku.

"Ono na što smo posebno osjetljivi jeste da se nakon čiščenja Mosula i Tal Afara od ISIS-a spriječi mogući etnički masakr koji bi izvele šiitske militantne grupe", rekao je Yildirim, dodajući kako grad Mosul pripada samo stanovnicima tog iračkog grada.

Istakao je da Turska nema nikakvih problema s Kurdima, nego s terorističkom organizacijom PKK i njenim isturenim krilima PYD-om i YPG-om.

"Naš problem u Iraku i Siriji nisu Kurdi koji tamo žive. Nemamo nikakav problem s Kurdima. Naš problem su PKK, i njihova krila PYD i YPG koja terorističkim aktivnostima uznemiravaju Kurde, Arape, Turke i Turkmene na tom području. Kako god se zvali, PKK, PYD i YPG su terorističke organizacije", kazao je turski premijer.

Na kraju se dotakao i odnosa između Turske i Evropske unije (EU).

"EU se nalazi u konfuznoj situaciji. Najveći problem je da političari EU-a u vrijeme izbora imaju naviku da u predizbornoj kampanji spominju Tursku kako bi pokušali pobijediti na izborima", rekao je Yildirim, izrazivši nadu da u EU još uvijek postoje političari s vizijom koji razmišljaju o budućnosti ove zajednice, te naglasio da je došlo vrijeme da Brisel ispuni svoja obećanja i Turska konačno dobije bezvizni režim.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.