17.12.2016. 17:07
0
Trump jednim twettom dodatno zategnuo odnose Kine i SAD
Jednim tweetom Donald Trump, novizabrani predsjednik SAD, danas je uspio ionako poljuljane odnose sa Kinom, dodatno pogoršati i dovesti do granice zahlađenja.

Naime, kineska mornarica jučer je saopćila da je u Južnokineskom moru pronašla podvodni dron mornarice SAD. Ipak, službeni Peking cijeli incident nije smatrao velikim problemom, već su ga nazvali manjim diplomatskim incidentom.

Kako su naveli mediji, SAD i Kina koristile su vojne kanale da adekvatno riješe pitanje američkog podvodnog drona. sve do trenutka kada se Trump uključio u priču. Ali, ne zadugo.

Odnosno sve dok se Donald Trump nije uključio u cijelu priču. On na svom twitter nalogu objavljuje rečenicu koja bi mogla promijeniti mnogo toga u odnosima dvije zemlje.

- Kina je ukrala američki istraživački podvodni dron iz međunarodnih voda - izvukla ga iz vode i odnijela u Kinu, što je čin bez presedana - napisao je Trump na Twitteru.

Odmah nakon toga, službeni Peking reagira te ističu da je Washington upravo zakomplicirao cijelu situaciju. Pored toga, iako su imali volju da vrate dron, sada su bili izričiti da se on "ne može vratiti".

Tim je Trump, još jednom pokazao svoju moć i onoga što napiše na društvenim mrežama. Inače, Trump je uzrok i već pogoršanog odnosa s Kinom. On je,naime razgovarao telefonom sa predsjednicom Tajvana i rekao da se neće nužno držati četrdesetogodišnjeg američkog stava da je Tajvan dio "jedne Kine", što je izazvalo "negodovanje" kineskih vlasti.


(Avaz/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.