18.12.2016. 15:12
0
Širom Turske protesti zbog terorističkih napada u Istanbulu i Kayseriju
Nekoliko stotina građana u Antaliji, u Turskoj, okupilo se i demonstriralo protiv terorističkih napada izvedenih u prošlu subotu u Istanbulu i jučerašnjih u Kayseriju.
Protest osude terorizma na Trgu Republike organiziran je na incijativu političkih stranaka Partije pravde i razvoja (AK Parti), Republikanske narodne partije (CHP) i Nacionalne narodne partije (MHP).

Pored mnogobrojnih građana i političara, među kojima se našao i guverener Antalije Munir Karaloglu, te predstavnici vladinih i nevladinih organizacija.

Prisutni su sa zastavama Turske uzvikivali slogane protiv terorističke organizacije PKK. Održana je minuta šutnje za poginule, a protest je okončan nakon intoniranja turske himne.

Karalolgu je u izjavi novinarima kazao kako su se okupili na prijedlog tri političke partije nakon dva teroristička napada u toku jedne sedmice.

”Znamo da nema razlike između onoga što se dešavalo 15. jula i terorističkih napada u posljednje vrijeme. Cilj to dvoje je širenje straha u narodu", smatra Karaloglu.

Prema njegovim riječima, cilj stanovnika Antalije je pokazati reakciju tako što će protiv terorizma sačuvati jedinstvo i bratstvo, baš kao što je to turski narod uradio nakon 15. jula.

"Neka svako zna da, ovaj narod se terorističkim aktivnostima ne može oboriti na koljena. Ovaj narod će uvijek živjeti čuvanjem jedinstva, bratstva i zajedništva, ali i čuvanjem republike”, poručio je Karaloglu.

On je pozvao građane Turske da ne dopuste da budu isprovocirani.

"Cilj terora je izazvati metež u zemlji. Niko od nas ne bi trebao nasjesti na to. Trebamo vjerovati našoj državi i sigurnosnim snagama", poručio je guverner Karaloglu.

U terorističkom napadu u Istanbulu poginule su 44, a više od stotinu ljudi je ranjeno. Odgovornost za napad preuzeo je TAK, ogranak terorističke organizacije PKK. U terorističkom napadu izvedenom jučer u Kayseriju poginulo je 13 vojnika.

Slične demonstracije osude terorističkih napada organizirane su širom zemlje, a mnogobrojni građani okupili su se na ulicama Istanbula, Diyarbakira, Sirnaka, Nevsehira, Yozgata, Kirsehira, Hakkarija, Burse, Eskisehira, Kutahye, Balikesira, Karamana, Konye...

 (Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.