18.12.2016. 22:00
0
Vijeće sigurnosti UN postiglo dogovor o Aleppu, glasanje sutra
Članice Vijeća sigurnosti UN postigle su dogovor o nacrtu rezolucije o posmatračima u Aleppu, nakon što je Francuska uzela u obzir primjedbe Rusije, a glasanje je zakazano za sutra, 19. decembra, javljaju agencije.

- Očekujemo da će glasanje sutra ujutro o tom tekstu biti jednoglasno - izjavila je ambasadorica SAD pri UN Samantha Power, naveo je AFP.

Ruski ambasador pri UN Vitaly Churkin misli da imaju dobar tekst.

- Dogovorili smo se da glasanje bude ujutro - izjavio je Churkin poslije tri sata pregovora o kompromisnom rješenju za nacrt rezolucije, prenosi Reuters.

Prethodno je Francuska podnijela nacrt rezolucije u kome se generalni sekretar UN Ban Ki-moon poziva da odmah rasporedi posmatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkoljenih dijelova Aleppa i da li se poštuje međunarodno pravo.

Rusija je, međutim, najavila da će staviti veto na taj nacrt ukoliko ne bude izmijenjen i podnijela svoj nacrt, prema kome bi za slanje posmatraća UN u taj grad bilo potrebno odobrenje sirijske vlade.

Churkin je dolazeći na zatvorenu sjednicu UN rekao da bi slanje posmatrača da "lutaju po ruševinama Aleppa" bilo poziv na katastrofu.

U ruskom nacrtu su bili isključeni bilo kakvi posmatrači UN tokom evakuacije civila iz Aleppa.

Nacrtom rezolucije koji su predložili Rusi, generalni sekretar UN se poziva da osigura bezbjednost i druge aranžmane u "koordinaciji sa zainteresovanim stranama", uključujući sirijsku vladu koja sada kontroliše istočni dio Aleppa kako bi se osoblju UN omogućilo da "prati uslove u kojima se nalaze civili koji ostanu u Aleppu u svjetlu međunarodnog humanitarnog zakona".

Diplomatski izvori su tokom sjednice AP-u rekli da članice Vijeća sigurnosti razgovaraju da li je moguće spojiti ova dva teksta i poslije trosatnih pregovora taj dogovor je postignut.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.