19.12.2016. 17:21
0
Broj umrlih od trovanja alkoholom porastao na 48, proglašeno vanredno stanje
Broj preminulih od posljedica trovanja alkoholom na istoku Sibira porastao je na 48, zbog čega je u gradu Irkutsku u ponedjeljak proglašeno vanredno stanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Desetine osoba je umrlo od trovanja metanlom nakon što su popile losion za kupanje, dok je devetoro ljudi koji su hospitalizovani životno ugroženo, pa se strahuje da će broj žrtava biti veći.

Ruska vlada je zbog tragedije u Irkutsku zatražila da se pooštri regulacija tržišta alkohola.

Sve žrtve su navodno stanovnici naselja Novo-Lenino u Irkutsku, šestom po veličini gradu u Rusiji i jednom od najvećih ekonomskih središta istočnog Sibira.

Lokalne vlasti su proglasile vanredno stanje i u pokušaju da zaustave tragičan bilans su obilazili mnoge kuće u potrazi za mogućim novim žrtvama.

Istovremno, istražni komitet Ruske Federacije, najviši istražni organ zemlje, pokrenuo je istragu o tom slučaju. Do sada su četiri osobe uhapšene zbog sumnje da su prodavale taj losion.

Zvaničnici navode da je na bocama s losionom jasno pisalo da su samo za vanjsku upotrebu

Glasnogovornik predsjednika Rusije Dmitry Peskov masovno trovanje na istoku Sibira nazvao je "strašnom tragedijom", istakavši da je istoj obavješten i predsjednik Vladimir Putin. 

Ruski premijer Dmitry Medvedev je na sjednici vlade rekao da vlasti moraju brzo djelovati i zabraniti prodaju takvih supstanci.

"To je strašno. Tome se mora stati na kraj", istakao je Medvedev.

Trovanja sa surogatima alkohola česta su pojava u Rusiji, međutim ovaj slučaj u Irkutsku predstavlja jedan od najsmrtonosnijih incidenata za više godina. 

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.