20.12.2016. 11:53
0
Ubijeni ruski ambasador Karlov u posljednjem intervjuu: Odnosi Ankare i Moskve sve intenzivniji
Ruski ambasador u Turskoj Andrey Karlov koji je ubijen sinoć u atentatu tokom obraćanja na otvaranju izložbe fotografija u Ankari, prije tog terorističkog napada javnosti se posljednji put obratio u intervjuu za Anadolu Agency (AA) u kojem je istakao kako su bilateralni odnosi između Ankare i Moskve sve intenzivniji, na svim poljima.

Ambasador Karlov je u intervjuu za AA, 30. novembra govorio o trendu poboljšanja odnosa između Rusije u Turske, te je kazao kako dvije zemlje sarađuju i saglasne su u procesu mirnog rješavanja krize u Siriji, bez obzira koliko im se razlikuju percepcije te krize.

Bio je to intervju povodom održavanja prvog zasjedanja Grupe za zajednička strateška planiranja na kojem su u Antaliji učestvovali ministri vanjskih poslova dvije zemlje, a Karlov je tom prilikom izrazio uvjerenje da je taj sastanak šefova diplomacija od ključne važnosti za normalizaciju i intenziviranje odnosa i saradnje dvije zemlje kako na bilateralnom, tako i na regionalnom planu kada je riječ o rješavanju kriza u Ukrajini i Siriji.

“Kao što znate, naši bilateralni ekonomski odnosi su bilježili brzi razvoj uoči nesretne avionske nesreće, ali upravo su ti ekonomski odnosi najviše pogođeni tim incidentom. Procjenjujemo da će nam trebati do dvije godine kako bismo se vratili na brojke iz perioda prije te krize. Međutim, naš cilj nije samo da se vratimo na odnose koje smo imali, već da ih podignemo na nove i znatno više nivoe“, kazao je Karlov prije tri sedmice.

Ističući kako se bilateralni odnosi između Rusije i Turske temelje i na energetskim projektima Turskog toka i nuklearne elektrane Akkuyu, ambasador Karlov je tom prilikom kazao da je na dnevnom redu i pitanje osnivanja zajedničkog investicijskog fonda kako bi dvije zemlje zajednički nastupale i u trećim zemljama.

Karlov je također, kazao da su Rusija i Turska saglasne o neophodnosti uspostave mira u Siriji, očuvanju teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta te zemlje, ali i o tome da se taj cilj može ostvariti samo političkim putem i zajedničkim naporima.

“Stava smo da u mirovnom procesu u Siriji ne treba učestvovati samo Assad i vlada, već i grupe koje tretiramo kao zdravu i umjerenu sirijsku opoziciju. U tom procesu ne mogu učestvovati samo teroristički elementi. Mislimo da u tom kontekstu moraju napore uložiti svi faktori međunarodne zajednice, a posebno Turska i Rusija“, kazao je Karlov u ranijem intervjuu za AA.

U posljednjem intervjuu za turske medije sinoć ubijeni ruski ambasador Karlov je kazao kako je Rusija još 2006. godine započela borbu protiv terorističke organizacije Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO) koja je 15. jula izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj.

Podsjetivši da su nekoliko godina ranije u Rusiji zabranjene sve škole i ustanove povezane sa FETO-om na čijem čelu je Fetullah Gulen, Karlov je kazao da je Rusija oštro osudila pokušaj puča u Turskoj.

“Mi se te noći 15. jula uopće nismo pitali koga treba da podržimo jer je odgovor posve jasan. Predsjednik naše države Putin je nazvao uvaženog kolegu Erdogana i bio prvi od svjetskih lidera koji mu je pružio punu podršku“, kazao je svojevremeno Karlov.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.