22.12.2016. 11:22
0
Ustavni sud Južne Koreje razmatra parlamentarnu smjenu predsjednice Park
Južnokorejski Ustavni sud u četvrtak je započeo razmatranje parlamentarnog glasanja o smjeni predsjednice Park Geun-hye, koja bi mogla postati prvi demokratski izabrani južnokorejski čelnik koji je smijenjen s položaja.
Park je optužena 9.decembra u parlamentarnom glasanju  za kolaboraciju s prijateljicom da su izvršile pritisak na velike kompanije da daju doprinose neprofitnim fondacijama koje podržavaju predsjedničke inicijative.

Park, čiji je otac vladao zemljom 18 godina nakon što je preuzeo vlast u državnom udaru 1961., negirala je krivicu i uputila je izvinjenje zbog nemara u njenim vezama s prijateljicom, Choi Soon-sil, koja je i sama suočena sa suđenjem.

Ni Park ni Choi nisu se pojavile u sudu u četvrtak kada su suci odlučivali da li da prihvate istražne dokumente tužilaca.

Iako je lišena predsjedničkih ovlasti, koje sada obavlja premijer, Park je zadržala svoju titulu i zvaničnu rezidenciju.

Ona  služi jedan petogodišnji mandat koji je trebao isteći u februaru 2018., i uživa predsjednički imunitet ali se suočava s rizikom krivičnog gonjenja ukoliko napusti položaj.

Popularnost Park opala je na rekordno niski nivo zbog skandala s vršenjem uticaja preko prijateljice, ali su brojni Južnokorejci i ranije gajili sumnje prema njenom čelništvu, djelimično i zbog katastrofe s trajektom iz 2014. u kojoj je poginulo 300 ljudi, većinom školske djece, prenosi Reuters.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.