30.12.2016. 22:45
0
U 2016. godini u svijetu ubijena 93 novinara
Međunarodna federacija novinara (IFJ) kaže da su 93 novinara i uposlenika u medijima ubijena u svijetu tokom 2016. godine u ciljanim napadima, bombaškim napadima ili razmjeni vatre zaraćenih strana, dok ih je 29 poginulo u svije avionske nesreće, javlja Anadolu Agency (AA).

IFJ, u svom godišnjem izvještaju objavljenom u petak, navodi da je broj ubijenih novinara pao u odnosu na 2015. godinu, kada ih je stradalo 112. Najveći broj ubijenih uposlenika u medijima i dalje ima Irak u kojem je život izgubilo 15 novinara, slijede Afganistan sa 13 i Meksiko sa 11.

Uprkos blagom padu smrtonosnog nasilja prema novinarima, Philippe Leruth, predsjednik IFJ-a rekao je da statistika “daje malo prostora za utjehu, niti temelje za nadu da će doći kraj trenutnoj krizi kada je u pitanju sigurnost medija“.

U dvije avionske nesreće, poginulo je 20 brazilskih novinara u Kolumbiji i devet ruskih dok je avion letio iz Rusije za Siriju. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.