31.12.2016. 20:35
1
Angela Merkel: Islamistički terorizam najveća prijetnja
Njemački kancelar Angela Merkel je u svom novogodišnjem obraćanju naciji rekla da je islamistički terorizam najveća prijetnja sa kojom se Njemačka suočava i najavila je uvođenje novih zakona za poboljšanje bezbjednosti nakon smrtonosnog napada u Berlinu.

Merkelova je istakla da protekla godina odaje utisak da se svijet "izvrnuo naopačke". 

Ona je od Nijemaca zatražila da odustanu od populizma i poručila da je u interesu Njemačke da preuzme vodeću ulogu u suočavanju sa brojnim izazovima sa kojim je suočena EU. 

"Mnogi sa 2016. godinom povezuju osjećanje da se svijet okrenuo naopako ili da se na ono za šta se dugo smatralo da je dostignuće sada stavlja znak pitanja. EU je jedan od primjera", kaže Merkelova.

Ona je izlazak Britanije iz EU upororedila sa "dubokom ranom" i da bi članice evropskog bloka, uprkos tome što je odavao utisak da je "spor i star", trebalo da pažnju usmjere na zajedničke interese koji su iznad nacionalne koristi. 

"Evropa treba pažnju da usmjeri na ono šta može biti bolje od nacionalne države. Mi, Nijemci nikad ne treba da vjerujemo da bi kao samostalni imali bolju budućnost", istakla je Merkelova. 

Analitičari navode da je Merkelova time aludirala na stranku krajnje desnice Alternativa za Njemačku /AFD/ koja dobija sve više glasova i koja želi da Njemačka izađe iz EU i zatvori svoje granice za azilante. 

Rekordan priliv migranata narušio je popuparnost Merkelove i doprinio je usponu AFD.


(Srna)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.