2.1.2017. 18:37
0
Mogherini: Balkan u srcu Evrope, njegova budućnosti u EU
Put Balkana prema Evropskoj uniji, jedna je od 12 tačaka koje je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini navela kao pitanja kojima će se baviti i u 2017. godini, uz ocjenu da se Balkan nalazi u srcu Evrope i da je njegova budućnost unutar Evropske unije.

Naš rad se nastavlja - da prevaziđemo neprijateljstva iz prošlosti, da odgovorimo na zahtjeve za zapošljavanjem, jedinstvom i otvorenošću na koje pozivaju mladi u regionu, istakla je Mogherini.

Ona je ocijenila da je lista značajnih trenutaka u odnosima EU i Balkana u 2016. godini nevjerovatno duga.

Pomenula je otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, podnošenje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo, kao i "Pridruženi savjet" između EU i Kosova.

Podsjetila je i na reformu pravosuđa u Albaniji, usvojenu poslije mjeseci zajedničkog rada i otvaranje nove faze na putu te zemlje ka EU, a kao privilegiju za sebe lično navela je obraćanje u skupštini u Tirani.

U ovodnom dijelu teksta u kome govori i o drugim spoljnopolitičkim temama kojima će se baviti u Novoj godini, Mogherini je istakla da je 2016. bila teška godina i da je 2017. počela sa strašnim napadom u Istanbulu.

To nas dramatično podsjeća na posao koji i dalje treba da obavljamo - da bismo porazili terorizam, ali takođe da bi se okončalo previše sukoba u regionu i to je posao koji moramo da radimo zajedno, istakla je Mogherini.

Zajedno pokušavajući da gradimo jedinstvo naših zajednica svakodnevno, zajedno sa našim partnerima, počevši od naših susjeda, poručila je ona.

Godina koja je upravo počela neće biti laka, ali ima stvari koje smo uspjeli da izgradimo u 2016. koje nas i dalje prate, napomenula je Mogherini i navela 12 smernica za svoj rad u 2017.

To su - globalna strategija za spoljnu politiku EU, posle Bregzita, izbjeglička kriza, odgovor na terorizam i rad na budućnosti Sirije, bezbjednost Evropske unije, Kolumbija, odnos Izraela i Palestine, dogovor sa Iranom, Balkan, povratak na Kubu, odnosi EU i SAD, reforme u Istočnoj Evropi i nove mogućnosti za Avganistan.

(N1/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.