3.1.2017. 12:14
0
Yildirim: Svijet da odgovori pozivu Turske na zajedničku borbu protiv terorizma
Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je danas u Ankari da će turski parlament ove sedmice razmatrati prijedlog odluke o produženju vanrednog stanja u toj zemlji za još tri mjeseca.

"Tokom ove sedmice parlament će razmatrati prijedlog odluke o nastavku misije u Afganistanu te prijedlog odluke o produženju vanrednog stanja za još tri mjeseca", rekao je Yildirim.

Vanredno stanje u Turskoj je proglašeno nakon 15. jula 2016. godine, kada je teroristička organizacija FETO pokušala izvesti državni udar.

Yildirim je u obraćanju na sastanku parlamentarne grupe vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske govorio i o borbi protiv terorizma, prvenstveno protiv terorističke organizacije ISIS. Prema njegovim riječima, Turska je jedina koja se bori protiv ISIS-a, dok ostali samo pričaju.

”Ovo je 133. dan ofanzive 'Štit Eufrata'. Do danas je neutralisano 1.270 pripadnika ISIS-a, a zajedno sa uhvaćenima taj broj iznosi 1.561. Sada svijet, govori o ISIS-u, borbi, ovome, onome... Oni se lažno bore, samo pričaju. Samo se Turska bori. Amerika ne radi ništa, niti bilo ko drugi. Nema ničega osim riječi”, rekao je Yildirim.

Predsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Yildirim podsjetio je kako terorizam nije pitanje kojim se treba baviti smo Turska, već je to problem čitavog svijeta.

”Očekujemo da sve zemlje daju jači glas i odgovor na poziv Turske na borbu protiv terorizma. Želimo da 2017. godina bude godina kada će svijest svih zemalja o borbi protiv terorizma doseći vrhunac”, naglasio je Yildirim. 

On je također poručio da se "uzalud nadaju oni koji ubacuju ubice u društvo da bi izdajničkim i nemoralnim napadima na različite načine života izazvali podjele".

"Uzalud čekaju da se razjedinimo. Turska je pravna država, u ovoj zemlji su zaštićeni svi životni stilovi, svi načini života, sve vjere i uvjerenja i svi stavovi su pod zaštitom države", poručio je Yildirim.
Yildirim je govorio i o situaciji u Iraku i Siriji, te odnosima Turske sa drugim zemljama.

”Ako nema autoriteta u Iraku, ako nema autoriteta u Siriji, ako nema države, mi ne možemo biti na sigurnom. Uredili smo odnose sa Rusijom, odnose sa Izraelom doveli smo do određene tačke. Ni to nije bilo dovoljno. Smatrali smo da je potrebno okončati masakr u Siriji koji traje već šest godina, poduzeli smo inicijativu i zajedno s Rusijom postigli uspostavljanje prekida vatre”, dodao je Yildirim. 
Turski premijer je istakao i da je njegova zemlja pokrenula proces s ciljem popravljanja odnosa i sa Irakom.

Smatra da su dobri odnosi sa susjednim zemljama važni kako za budućnost i blagostanje tih zemalja, tako i za mir i sigurnost Turske. 

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.