3.1.2017. 16:32
0
Sudbina hiljada nestale jemenske djece ponovo aktuelna tema u Izraelu
Nestanak nekoliko hiljada jemenske djece jemenskih porodica 1950.-tih godina u Izraelu ponovo je jedna od glavnih tema u zemlji.


Već decenijama u Izraelu se razgovara o sudbini beba jevrejskih porodica koje su stigle iz arapskih zemalja, nazvanih ‘Mizrahi’. Ova djeca, za koju se pretpostavlja da ih ima između 1.500 i pet hiljada, a čiji su roditelji većinom porijeklom iz Jemena, između 1948. i 1954. godine misteriozno su nestala.

Roditeljima je rečeno da su ova djeca ubijena, ali zbog toga što porodicama nisu pokazana tijela djece niti njihove grobnice i to što uprkos pokretanju nekoliko istraga nije otkrivena istina, dodatno intrigira javnost.

Rodni ili smrtni listovi djece nestale u bolnicama nisu dati njihovim porodicama, a često se pojavljuju navodi da su djeca Mizrahi porodica oteta i data zapadnjačkim jevrejskim porodicama.

- Arhivi su otvoreni, ali slučaj nije rasvijetljen - 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošle sedmice je saopćio kako će građani moći putem interneta pristupiti više od 200.000 dokumenata u državnim arhivima o ”nestaloj djeci” za koje je ranije odlučeno da budu skriveni do 2031. godine.

”Danas ispravljamo jednu historijsku grešku. Porodice gotovo 60 godina nisu znale sudbinu djece. Sada svako ko to želi može za nekoliko minuta doći do stranica na kojima se nalaze informacije izraelske vlade”, izjavio je Netanyahu.

Pomenuti arhivi su prošle sedmice otvoreni za javnost, ali prve analize pokazuju kako ne postoje informacije koje će rasvijetliti misteriozni slučaj ”nestale jemenske djece”.

Ranije je ministar regionalne saradnje Izraela Tzachi Hanegbi u julu prošle godine u intervjuu izjavio kako su ta ”djeca nekuda odvedena i data nekome“, ali da on ne zna kuda i da to možda nikada neće biti otkriveno.

Portparol organizacije Amram koja u ime porodica traži nestalu djecu, Racheli Said ističe kako ne vjeruje da će otvaranje arhiva rasvijetliti slučaj.

Said pripada jevrejskoj porodici iz Jemena, a ističe kako su dobili informacije da su ova djeca data drugim porodicama na usvajanje i da je većinom riječ o bogatim jevrejskim porodicama koje su migrirale iz zapadnih zemalja.

Smatra da ovo pitanje ima i političkih dimenzija koliko i ljudskih.

”Izraelska država prvenstveno treba priznati da je počinjen zločin prema ovim porodicama. Drugo, potrebno je utvrditi mjesto ove djece i konačno potrebno je porodicama platiti odštetu. U društvu je moguće jedino tako postići osjećaj pravde”, ističe Said.

Organizacija Amram, kontaktirala je porodice koje su doživjele ovu sudbinu i njihovu priču podijelila sa novinarom Anadolu Agency (AA).

- Misteriozni nestanci hospitalizirane djece - 

Prema podacima organizacije Tsiyon Salem, rođen je 29. februrara 1952. godine i porijeklom iz Jemena, sa pet mjeseci starosti razbolio se i hospitaliziran je u bolnici u Yafi. Ljekari su majci rekli kako će dijete biti otpušteno iz bolnice i da od kuće donese novu odjeću. Nakon što se majka vratila, rečeno joj je da je njen sin preminuo i da je ukopan. Kada je tražila da vidi tijelo, izbačena je iz bolnice bez da je dobila smrtni list ili potvrdu o ukopu.

S druge strane osoba inicijala S.M, porijeklom iz Jemena, rođena 1951. godine data je na usvajanje porodici, a da ništa o tome nije znala. Istinu je saznala kao odrasla nakon što je sumnjala u razlike u izgledu u odnosu na roditelje.

Porodica koja ju je usvojila izjavila je kako su biološki roditelji mrtvi, što se na kraju ispostavilo netačnim.

Jedna od priča o nestaloj djeci je i priča Nechemije Sharabi, porijeklom iz Jemena. Kako ističe porodica, Sharabi se sa dvije godine razboljela i hospitalizirana je u Tel Avivu. Uposlenici bolnice su ocu rekli kako ne može čekati u bolnici i poslali ga kući, te rekli da dođe sutradan.

Ocu koji je po povratku pronašao prazan krevet u kojem je ležalo dijete, rečeno je da je tokom noći dijete preminulo i da je ukopano. Nekoliko godina kasnije otac je preminuo, a braća i sestre djeteta krenuli su u potragu za istinom. Ubrzo su otkrili mjesto gdje je ukopana Sharabi, da bi se na koncu ispostavilo da je grob prazan. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.