4.1.2017. 11:24
0
Zbog ponižavanja nacionalnog principa: Indonezija prekinula svaku vojnu saradnju s Australijom
Indonezija je prekinula sve oblike vojne saradnje s Australijom zbog ponižavanja njenog nacionalnog principa, izjavio je vojni portparol u srijedu.

Indonezija je donijela tu odluku sredinom decembra prošle godine, kazao je vojni portparol, general major Wurjanto.

 - Privremeno smo prekinuli sve oblike sardnje s australskom vojskom zbog tehničkih razloga - kazao je on za Xinhuu putem telefona.

Poniženje indonezijskog nacionalnog principa Pancasila tokom zajedničke vježbe indonezijskih specijalnih snaga Kopassus i australskih specijalnih zračnih snaga u zapadnom Perthu  "jedan je od glavnih razloga prekida", potvrdio je general.

Portparol je pojasnio da su tehnički problemi između vojnih snaga dvije zemlje stvorili probleme indonezijskoj strani.

- Prekinuli smo saradnju jer smo u brojnim aspektima u zaostatku. To nam ne odgovara - dodao je Wuryanto.

- Saradnja mora donositi obostrane koristi objema stranama i mi se moramo međusobno poštovati - kazao je on.

Indonezija je posljednji put prekinula vojnu saradnju s Australijom u 2014. nakon otkrića australskog špijuniranja bivšeg indonezijskog predsjednika Susila Bambanga Yudhoyona, prenosi Xinhua.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.