10.1.2017. 12:43
0
U Ženevi nastavljeni pregovori o kiparskom pitanju
Pregovori o kiparskom pitanju vođeni pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija (UN) uz prisustvo predsjednika Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafe Akincija i lidera Kipra Nikosa Anastasiadisa nastavljeni su danas u Ženevi, u Švicarskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je kamermanima i fotoreporterima dozvoljeno da zabilježe početak sastanka, lideri su pregovore nastavili iza zatvorenih vrata.

Prije samog početka sastanaka lider Kipra Anastasiadis je istakao kako se nada da će pregovori biti okončani pozitivnim rezultatom, te da će u tom smislu uložiti sve napore.

Tokom današnjeg dijela pregovora predviđeno je da se razgovara o temama Evropske unije (EU), ekonomije i raspodjeli nadležnosti i administracije.

Glasnogovornik Ureda predsjednika KKTC-a Baris Burcu izjavio je jučer kako se pregovori o kiparskom pitanju nastavljaju prema planu.

Da su pregovori imali vrlo dobar početak potvrdio je i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Kipar Espen Barth Eide.

“Sada dolazimo do posljednje etape. U trenutku smo kada će ono stvarno isplivati na površinu. Moja logika mi govori je ‘teško i moguće’”, rekao je Eide.

U srijedu 11. januara strane bi trebale dati svoje prijedloge, a dan kasnije, odnosno 12. januara bit će održana konferencija kojoj će prisustvovati predstavnici  Turske, Grčke i Velike Britanije. 

Nakon što pregovori o kiparskom pitanju održani u Mont Pelerinu, u Švicarskoj, u novembru prošle godine nisu urodili plodom, lideri su se sastali 1. decembra i donijeli odluku da u januaru bude održana međunarodna konferencija o ovom pitanju.

Kiparsko pitanje sastoji se od šest osnovnih tema: ekonomija, Evropska unija (EU), imovina, raspodjela nadležnosti i administracije, teritorijalno uređenje te sigurnost i garancije.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.