12.1.2017. 21:33
0
Rusija: Mirovni pregovori u Astani mogli bi biti prekretnica za rješavanje sirijske krize
Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova je u četvrtak izjavila da bi mirovni pregovori koji će se 23. januara održati u Astani mogli biti prekretnica za rješavanje sirijske krize, javlja Anadolu Agency (AA).
Zakharova je na konferenciji za novinare u Moskvi istakla kako uprkos određenim problemima i dalje traje postignuto primirje u Siriji.

"Situacija se značajno poboljšala i mogu kazati da se primirje poštuje", rekla je Zakharova.

Istakla je kako predstavnici Rusije, Turske i Irana čine sve napore kako bi se stekli potrebni uslovi za pregovore između sirijskog režima i opozicije.

S druge strane, u toku su predpripreme Turske i Rusije za mirovne pregovore u Astani čiji je cilj postizanje dogovora između zaraćenih strana u Siriji, opozicije i režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Turski zvaničnici su saopćili kako su ubrzane pripreme za sastanak jer je došlo do relativnog smanjenja kršenja dogovora o prekidu vatre. Sastanak u Astani trebao bi biti održan 23. januara, a tehnička delegacija koja je u Ankaru došla iz Rusije, vratila se u Moskvu.

Turska strana nastavlja kontakt sa opozicijom, ali režimsko kršenje dogovora o prekidu vatre otežava proces. Ipak, i turska i ruska strana ulažu napore kako bi pregovori u Astani dali najbolje rezultate. Zvaničnici Turske istakli su kako posebno grupe koje podržava Iran krše dogovor što povećava reakciju opozicije.

Novinar AA od opozicijskih izvora doznaje kako predstavnici političke i vojne sirijske opozicije razgovaraju sa turskim zvaničnicima o pripremama pregovora. Opozicija formulira očekivanja i zahtjeve koji će biti iznijeti na sastanku u Astani.

Još uvijek nije poznato da li će predstavnici režima i opozicije direktno pregovarati. Ukoliko dođe do pregovora, očekuje se posredovanje Turske i Rusije umjesto UN-a. Tehničkim pregovorima trebali bi prisustvovati i zvaničnici SAD-a i Irana.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.