13.1.2017. 19:10
0
"Čovječanstvo se uvjerilo kakav divljački i podli pokušaj puča je izveo FETO"
O pokušaju puča terorističke organizacije FETO u Turskoj kao i o mjerama koje su poduzete nakon 15. jula, u petak, je na panelu na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) govorio zamjenik ministra omladine i sporta Republike Turske Abdurrahim Boynukalin, javlja Anadolu Agency (AA).
"Čovječanstvo se uvjerilo kakav divljački i podli pokušaj puča su izveli, ali i kako im se narod suprotstavio. Bitno je da to objasnimo i ovdje u BiH s kojom imamo duboke historijske i kulturne veze. U tom smislu, dobro nam je poznata i sama borba Alije Izetbegovića koji je vrlo cijenjen u Turskoj. Sigurno je svojim radom i djelima ostavio velikog traga na ovom području, ali i u cijelom svijetu, a njegovo svjetlo i dalje traje", kazao je Boynukalin.

Istakao je kako je veoma značajno čuvati sjećanje na historijske događaje kako bi se naučila lekcija.

"Cijeli svijet je vidio kako su se ljudi u Turskoj golim rukama usprotivili FETO-u. Zato je bitno da se to ne zaboravi, kako nam se opet ne bi desilo. Zato diljem svijeta objašnjavamo šta se desilo te noći tokom pokušaja puča. Objašnjavamo dinamiku koja je bila iza pokušaja puča. Turska se sada suočava ne samo sa terorističkom organizacijom FETO nego i sa ISIS-om, PKK-a", kazao je Boynukalin.

Dr. Tahsin Erkan Ture, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, izjavio je kako je važno da studenti i omladina u BiH znaju više od dešavanjima u Turskoj nakon pokušaja puča.

"Mi smo generacija koja se suočila sa mnogim pučevima. Prošle godine smo se suočili s drugačijim oblikom pokušaja puča, koji je izazvao velike probleme u zemlji. Danas se ovdje upravo govori o utjecaju puča u Turskoj kako bi mladi znali šta se desilo i kako bi u budućnosti znali poduzeti mjere", rekao je Ture.

Grupa studenata IUS-a je tokom dočeka zamjenika ministra omladine i sporta Republike Turske pripremila prigodan program u vezi sa pokušajem puča u Turskoj.

U okviru posjete turskog zvaničnika u prostorijama IUS-a je organizovana i izložba fotografija Anadolu Agency o pokušaju državnog udara u Turskoj 15. jula.

Posjeti i panelu zamjenika ministra omladine i sporta Republike Turske prisustvovao je veliki broj studenata IUS-a, akademskog osoblja i drugih zvanica.

(Anadolu Agency) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.