14.1.2017. 22:25
0
Iračke snage od ISIS-a oslobodile Univerzitet u Mosulu
Nakon višesatnih sukoba iračke snage su u potpunosti od terorističke organizacije ISIS olsobodile Univerzitet u Mosulu.


Intenzivna borba iračkih snaga i članova ISIS-a trajala je 15 sati nakon čega je kampus univerziteta u potpunosti stavljen pod kontrolu iračkih snaga. 

General-major Fevvaz Ali en-Numani potvrdio je za AA da su stavili pod kontrolu kampus univerziteta u sklopu kojeg se nalaze zgrade različitih fakulteta kao i uprave. 

Istakao je da su u zgradama kampusa, tokom sukoba, ubijene većinom naoružane osobe koje su stranci te da su nakon oslobađanja istakli iračku zastavu. 

Numani je rekao da su tokom akcije ubijena 24 terorista, dva su zarobljena, a zaplijenjena je velika količina naoružanja. 

Potvrdio je i da je poginuo jedan pripadnik ekipe za borbu protiv terorizma. 

Glasnogovornik iračkog Ministarstva visokog obrazovanja Haydar el-Abbudi kazao je da je zauzimanje prostorija Univerziteta velika pobjeda. 

O materijalnoj šteti na Univerzitetu nije mogao govoriti ali je poručio da da imaju planove za obnovu porušenih dijelova objekata u sklopu kampusa.

Članovi ISIS-a su u junu 2014. godine zauzeli zgrade univerziteta koje su kao prebivalište koristili strani ratnici i njihove porodice. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.