15.1.2017. 14:03
0
Sirijac koji je slikao selfie sa Angelom Merkel tužio Facebook
Migrant iz Sirije koji je postao svjetski poznat nakon selfija koji je napravio sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tužio je Facebook zbog, kako kaže, “nereagovanja na lažne vijesti u kojima je osvanula njegova fotografija, a koje su objavljene na toj društvenoj mreži”.

Advokati Facebooka pojavili su se u sudnici na jugu Njemačke, u gradu Verzburgu, a slučaj bi mogao da preraste u prekretnicu kada su lažne vijesti u pitanju, s obzirom da Vlada Njemačke traži načine da poveća odgovornost internet kompanija za sadržaj koji se pojavljuje na njihovim platformama, piše “Guardian”.

Sirijac koji je tužio Facebook zove se Anis Modamani (19), a porijeklom je iz Daraje, predgrađa Damaska. On je u septembru 2015. godine napravio selfie fotografiju sa Angelom Merkel, koja je lično dočekivala migrante ispred skloništa u Berlinu, prenosi “Blic“…

U danima koji su uslijedili, njegova fotografija sa mobilnog telefona, kao i ona koju su napravili profesionalni fotografi kada su ovekovječili njegov selfie s kancelarkom, postala je simbol odgovora Njemačke na izbjegličku krizu.

Međutim, ubrzo su se pojavile i vijesti koje impliciraju da je Modamani umiješan u terorističke radnje. U martu 2016. godine, na Facebooku su se pojavili brojni tekstovi u kojima je sirijski mladić lažno identifikovan kao Nadžim Lahrauji, jedan od terorista odgovornih za bombaški napad u Briselu. Slične vijesti pojavile su se i nakon pokušaja bombaškog napada u njemačkom Ansbahu, nekoliko mjeseci kasnije.

Tokom katoličkog Božića mladi Sirijac ponovo se našao u nemilosti lažnih vijesti, kada se na Facebooku pojavilo pregršt vijesti u kojima je on lažno identifikovan kao jedan od migranata koji su u Berlinu pokušali da spale živog beskućnika. Pravi krivci, šest Sirijaca i jedan Libijac, ubrzo su se predali u stanici policije.

Čan-jo Jun, advokat Anisa Modamanija rekao je za “Guardian” da svaki put kada dođe do nekog incidenta u koji su umiješane izbjeglice, njegov klijent se nađe na udaru.

“Različite lažne vijesti s Anisovim slikom po našoj procijeni vidjelo je barem 50.000 ljudi. Komentari su užasni, neki su čak poručivali da ga treba živog spaliti. Sada, Anis Modamani traži da ga zakon konačno zaštiti”, poručio je Jun.

Pored Facebooka, Sirijac je tužio i nekoliko političara iz redova ekstremne partije AfD (Alternativa za Njemačku), koji su izrekli brojne uvrede na njegov račun.

Njemački sud naredio je Facebooku da u roku od 24 sata od podnošenja tužbe obriše sve lažne vijesti u kojima se spominje Anis. Ukoliko to ne učini, Sirijac bi mogao da dobije najmanje 500.000 eura, i to dodatno na sumu koju bi dobio u slučaju da Facebook bude proglašen krivim.

Anis Monamani trenutno intenzivno uči njemački jezik i radi u restoranu brze hrane u Berlinu. Kada je prošle godine dao intervju za “Bild”, rekao je da u trenutku slikanja selfija sa Merkelovom “uopšte nije znao ko je ta žena, već da mu je djelovala simpatično”.

“Kasnije su mi sunarodnici rekli da je u pitanju šefica Njemačke”, rekao je tada Anis.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.