16.1.2017. 16:51
0
Žena alergična na svog supruga
Amerikanka iz savezne države Minesota Džoana Votkins pati od rijetkog sindroma aktivacije mast ćelija /MCAS/ zbog čega ne može da poljubi svog supruga Skota niti da boravi u istoj prostoriji sa njim.

MCAS je rijedak poremećaj imunološkog sistema, što znači da je ona alergična na skoro sve, uključujući i miris supruga. Ona ima posebno tešku vrstu MCAS-a jer njene ćelije, koje bi trebalo da je štite od spoljnih prijetnji, mutiraju i napadaju njeno tijelo.

Džoana zbog toga živi u prostoriji na tavanu uz zapečaćene prozore i vrata sa filterima za pročišćavanje vazduha. Sa suprugom komunicira samo putem laptopa preko kojeg zajednički gledaju i televizijski program. Mast ćelije su posebna vrsta ćelija, uključene su u funkcionisanje imuniteta i prvenstveno se nalaze u koži.

Tretmani i lijekovi namijenjeni pacijentima sa MCAS-om ne pomažu Džoani i nesrećni bračni par ne zna da li će se ikada njihova situacija promijeniti. “Nema lakog načina za prevazilaženje ovog problema. Želim da Džoana bude bezbjedna i na svaki način to pokušavamo da ostvarimo. Jedan od trenutnih načina jeste da se ne viđamo. Posvećeni smo jedno drugom i čekaćemo koliko god treba do pronalaska bilo kakvog lijeka za njeno stanje”, kaže Skot.

Ljekari su pokušali brojne tretmane, ali do sada nijedan nije bio uspješan.


(Srna)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.