17.1.2017. 14:27
0
May: Velika Britanija će napustiti jedinstveno tržište EU
Britanska premijerka Theresa May izjavila je da će njena zemlja napustiti jedinstveno tržište Evropske unije (EU), ali da će tražiti pristup istom kroz ugovore o slobodnoj trgovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

May, koja je u Lancaster Houseu objavila dalje planove za Brexit, istakla je da Velika Britanija "nikako ne može" ostati u jedinstvenom tržištu jer bi to značilo da uopšte ne napušta blok. 
Britanska premijerka je istakla da njena zemlja neće zahtijevati dogovor o Brexitu koji će je ostaviti "napola u, napola izvan" Europske unije".

"Britanija se neće držati za dijelove članstva niti zahtijevati da ostane djelomičan ili pridruženi član bloka", rekla je May, poručivši da će ta zemlja stvoriti novo i jednako partnerstvo s Evropom.

Istakla je kako želi "jaču, pravedniju, ujedinjeniju Britaniju, koja gleda prema van više nego ikada prije" te potvrdila da će u konačnici o pokretanju procesa Brexita glasati britanski parlament, ali nije navela šta bi se moglo desiti ukoliko oba doma parlamenta glasaju protiv istog.

May je ranije najavila da će Velika Britanija krajem marta 2017. uložiti zahtjev za pokretanje procesa izlaska ove države iz Evropske, unije koji bi mogao trajati najkraće dvije godine. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.