20.1.2017. 12:30
0
Cavusoglu za Washingon Post: Trump će donijeti novu energiju u borbi protiv ISIL-a
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako će nova administracija SAD-a na čelu sa Donaldom Trumpom donijeti novu energiju u brobi protiv terorističke organizacije ISIS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu, koji danas boravi u Washingtonu povodom inauguracije novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa, u intervjuu za Washington Post osvrnuo se na aktuelna dešavanja.

Istakao je kako od nove administracije SAD-a očekuje izručenje Fetullaha Gulena, kao i prekid američke saradnje sa YPG-om, ogrankom terorističke organizacije PKK-a u Siriji.

Cavusoglu je naveo kako je siguran da će odnosi sa SAD-om, pod vodstvom Donalda Trumpa, biti mnogo bolji.

Osvrnuvši se i na borbu protiv terorizma, Cavusoglu je poručio da SAD, i pored što koristi vojnu bazu Incirlik, Turskoj ne pruža podršku iz zraka Turskoj u borbi protiv terorističke orgnazicije ISIS, posebno u akciji na sirijski grad Al-Bab.

“Koriste našu zračnu bazu, ali ne pružaju podršku iz zraka”, kazao je Cavusoglu.

Na pitanje da prokometariše tvrdnje o tome kako se Turska udaljila od NATO-a i približila Rusiji, Cavusoglu je rekao da “Turska saradnja sa Rusijom nije ni protiv NATO-a, niti protiv bilo koga drugog, nego je saradnja na polju borbe protiv terorizma”.

“Ako je SAD naš saveznik, to ne znači da ćemo prihvatiti svaku njegovu želju. Kada god uspostavimo dobre odnose sa drugim zemljama postavlja se tipicno pitanje ‘Da li to Turska mijenja smijer?’ Međunarodni odnosi uvijek mijenjaju svoj smijer, prema interesima zemalja. Mnogi koji to kod Turske dovode u pitanje, i pored sankcija uvedenih zbog Ukrajine, imaju dobre ekonomske odnose i interese sa Rusijom. Da li ja te zemlje pitam mijenjaju li ili ne mjenjaju smjer? To je glupost i potpuno neprihvatljivo”, rekao je Cavusoglu.

Turski ministar je naglasio kako će njegova zemlja nakon Al-Baba krenuti prema Rakki, te da će se boriti protiv PYD-a ako se s njim suoči. Kako je poručio, Turska vjeruje da će Trump donijeti novu energiju u borbi protiv ISIS-a, te da će riješiti problema YPG-a.

Osvrnuo se i na zahtjev Turske upućen SAD-u za izručenje lidera terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena, koji je odgovoran za pokušaj puča u Turskoj, od 15. jula prošle godine.

“Turska očekuje od Trumpove administracije da što ranije odgovori na naš zahtjev o izručenju Gulena”, kazao je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.