23.1.2017. 21:30
0
SAD: Glupost je tvrdnja da smo zajedno napali Islamsku državu
SAD su nazvale "glupošću" tvrdnju Rusije da su njeni avioni letjeli zajedno s američkim u zajedničkoj misiji s koalicijom na čijem čelu je vojska SAD u borbi protiv Islamske države, prenio je danas AP.

Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, snage te zemlje u Siriji su u nedjelju dobile koordinate položaja Islamske države kod grada Al Baba "od SAD putem vruće linije uspostavljene sa sjedištem međunarodne koalicije. Po istoj tvrdnji, danas su dva ruska vojna aviona i dva aviona koalicije na čijem čelu su SAD napali te mete, uništivši nekoliko skladišta municije i depoa s gorivom, kao i ekstremiste i njihovo naoružanje".

Pukovnik američkih zrakoplovnih snaga John Dorian, koji je portparol koalicije, odmah je "propagandom" nazvao rusku tvrdnju.

Portparol Pentagona mornarički kapetan Jef Davis rekao je da SAD obavljaju rutinske razgovore "za izbjegavanje sukoba" koji služe za izbjegavanje nenamjernih zračnih incidenata na prenatrpanom sirijskom nebu, prenosi AP.

Ipak, on je naveo da nema nikakvih promjena u tom aranžmanu, kao i da SAD insistiraju već mjesecima da ne postoji koordinacija niti zajedničko uništavanje meta s Rusijom, prenosi Tanjug.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo da su ruski vojni avioni u Siriji učestvovali u zajedničkoj misiji s koalicijom na čijem čelu su SAD u napadu na položaje Islamske države.

Ova misija, da se ispostavila kao tačna, bila bi prva koordinirana akcija Rusije i koalicije na čelu sa SAD protiv Islamske države. AP podseća da je Rusija predlagala takvu saradnju i u prošlosti, ali je administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame to odbijala.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.