26.1.2017. 16:26
0
Švedski novinari na sudu zbog prokrijumčarenja sirijskog dječaka
Troje zaposlenih u švedskoj tv stanici SVT našli su se pred sudom gdje su se suočili s optužbama da su, tokom migrantskog talasa 2015. godine koji je pogodio Evropu, u tu skandinavsku zemlju prokrijumčarili sirijskog dječaka.

Novinar Frederik Onnevall radio je dokumentarac o migrantima „Domovina“, kada je u Grčkoj upoznao sirijskog dječaka. Dječak, koji nije imao pratnju, izrazio je želju da ide u Švedsku, zemlju koja je 2015. godine primila rekordnih 163.000 zahtjeva za azil.

Onnevall, njegov kamerman i prevodilac su pred sudom rekli da su bilježili put 15-godišnjeg sirijskog tinejdžera koji je prešao automobilom, trajektom i vozom, prenosi Avaz. 

Dječak sada ima 17 godina, a pred sudom u Malmeu, kada počne suđenje najavljeni su protesti podrške novinarima.

Mnogi smatraju da su oni prokrijumčarenjem sirijskog dječaka napravili dobro djelo, prenosi Avaz.

(Alen Avdić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.